Mr. van de week: Rik Torfs

Delen:

Rik Torfs
Rik Torfs

Mr. van de week is professor Rik Torfs, rector magnificus van de KU Leuven. Torfs spreekt op 10 november de Willem Witteveenlezing uit, genoemd naar professor Willem Witteveen die omkwam bij de ramp met de MH17. Torfs zal de samenhang tussen het onderwijs en de democratische rechtstaat behandelen.

De democratische rechtstaat. Hoeveel burgers van de Lage Landen weten wat die inhoudt?

Wellicht niet de meerderheid. Maar je hoeft er niet per se alles over te weten om toch aan te voelen wanneer er wat aan schort.

Worden jongeren in Nederland en België voldoende opgevoed in de waarden van de democratische rechtstaat? En wat kan er beter?

Ik ben geen voorstander van cursussen over democratie en burgerschap. Ze worden al vlug belerend. Dan geloof ik meer in lessen over geschiedenis, filosofie of religie. Om de democratie echt te begrijpen moet je niet enkel over haarzelf spreken, maar meer nog over de context waarin ze functioneert.

De lezing vindt plaats in een voormalig klooster, misschien een bekend terrein voor u als kerkjurist. Wat is in essentie de rol van religie in de democratische rechtstaat?

De vrijheid van godsdienst is essentieel in een democratische rechtsstaat. Maar even belangrijk is dat religie mensen inspireert en motiveert en tegelijk een bedding vormt waarin de stroom van hun leven vloeit.

Naar de actualiteit in Nederland. Geert Wilders wordt vervolgd voor haatzaaien. Terecht?

We moeten een onderscheid maken tussen wat juridisch verboden en moreel verwerpelijk is. Als Geert Wilders wordt veroordeeld, levert hem dat wellicht stemmenwinst op.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan zou ik er onmiddellijk voor zorgen dat ik het niet alleen voor het zeggen had.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn medewerking aan verschillende wetten voor godsdienstvrijheid in landen die tot het voormalige Sovjetimperium behoorden.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Alle juristen die tegelijk filosofen zijn.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Dat ik heel erg veel van nijlpaarden hou.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De website van het Vaticaan voor alle nieuws over Kerkelijk Recht.

Welk boek las u het laatst?

De biografie van Søren Kierkegaard door Joachim Garff.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Zeker niet met een andere man.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven