Mr. van de week: Rob van Coolwijk

Delen:

Rob van CoolwijkMr. van de week is Rob van Coolwijk. Eind november is hij benoemd tot voorzitter van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Hij volgt daarmee Anke Mulder op. De vereniging bestaat uit 950 leden en het merendeel heeft zich gespecialiseerd tot advocaat-scheidingsmediator. Van Coolwijk is advocaat personen- en familierecht bij AKD in Eindhoven.

Wat is het eerste dat u als nieuwe voorzitter heeft gedaan?

Aan de vFAS leden heb ik gepresenteerd een mogelijkheid om online kanalen, zoals de website www.verder-online.nl, skype en een afgesloten forum, in te zetten bij mediation. Dit werkt als volgt. Cliënten kunnen inloggen op de website en een individuele vragenlijst invullen. Aan de hand van de  vragenlijst kan de mediator  zien hoe de verstandhoudingen zijn. Vervolgens stelt de mediator een mediationovereenkomst op. Na ondertekening van deze overeenkomst vangt de mediation aan en hebben partijen overleg over hun scheidingsprocedure. In dit overleg wordt gewerkt aan een echtscheidingsconvenant waarin alle afspraken komen te staan die de cliënten in samenspraak met de mediator maken.

Aan het persoonlijk overleg komt echter, door deze online mogelijkheden tot overleg, geen einde. Sterker nog; het zal zelfs verplicht zijn om het echtscheidingsconvenant in het bijzijn van de mediator te tekenen. Deze verplichting is enerzijds ter controle van de identiteit van de cliënten, maar ook om door te nemen dat beide partijen alle afspraken hebben begrepen en deze ook willen aangaan. Dit behoort tot de verantwoordelijkheden van een vFAS-advocaat-scheidingsmediator.

De leden hebben dit initiatief met veel enthousiasme ontvangen en willen graag snel met het systeem aan de slag. Dit zal begin 2013 gaan plaatsvinden.

Levert het scheiden van echtgenoten in onderling overleg altijd het beste resultaat op?

Een oplossing die in onderling overleg wordt getroffen, is een oplossing die draagvlak heeft bij beide partijen. Dit leidt er toe dat gemaakte afspraken worden nagekomen en dat partijen zich aan hun woord houden. Wel is van belang dat de begeleiding plaatsvindt door advocaten die terzake inhoudelijk deskundig zijn. Als er inhoudelijke fouten worden gemaakt en partijen komen daar achter terwijl zij denken dat het hoofdstuk gesloten is, levert dit juist een bron van debat op. Dit is ook een van de redenen dat de vFAS veel aandacht geeft aan scholing en opleiding van de leden. De kwaliteit komt voor alles.

In Italië is het verplicht eerst mediation te proberen voordat een civielrechtelijke procedure aanhangig gemaakt kan worden om de rechtspraak te ontlasten. Goed idee voor Nederland?

Ik voel weinig voor een verplichting. Immers, sommige zaken en mensen zijn simpelweg niet geschikt voor mediation. Het werkt dan averechts om mensen te dwingen. De vrijwillige deelname aan een mediation is wat mij betreft een groot goed.

Mediation wordt ook steeds meer ingezet op andere terreinen zoals faillissementsrecht en strafrecht. Dat vindt u zeker een goede ontwikkeling?

Absoluut. In een mediation kunnen zaken besproken worden waarvoor anders minder of geen aandacht is in een procedure, terwijl dat juist wel de sleutel kan vormen tot een oplossing. Ik juich deze nieuwe initiatieven dan ook van harte toe.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik vind het altijd weer bijzonder om na een aantal jaren van een cliënt te horen hoe het gaat en dan te horen welke bijdrage je hebt kunnen leveren aan een nieuwe start. Vaak hoor je dan pas echt welke toegevoegde waarde een goede begeleiding kan hebben. Dat zijn voor mij hoogtepunten.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Een bron van inspiratie blijft het kantoor en de sectie waar ik werkzaam ben. Wij houden elkaar scherp en alert, maar er is ook aandacht voor de menselijke maat. Dit voelen wij niet alleen onderling, maar cliënten ook.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1:81 BW: Echtgenoten zijn elkander getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd. Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen. Vaak zie je dat mensen deze verplichting ook na het huwelijk nog voelen en dat kan leiden tot mooie oplossingen die recht doen aan de positie van beide partijen tijdens een huwelijk.

Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 1:250 BW terzake de bijzonder curator. Er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De Kinderombudsman heeft zeer nuttige aanbevelingen gedaan en ik hoop dat deze aanbevelingen effect zullen hebben. De vFAS zal daaraan een bijdrage proberen te leveren.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Uiteraard rechtspraak.nl. Ieder weekend vaste prik om aan de hand van de nieuwsbrief kennis te nemen van de recente jurisprudentie.

Welk boek las u het laatst?

‘Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin’ van Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier en Aleide Hendrikse-Voogt. Een praktisch boek dat aan (stief)ouders tips en tools geeft voor het samengestelde gezin.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik ben inmiddels een aantal maanden getrouwd, dus ik denk dat ik mijn echtgenoot meeneem!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven