Mr. van de week: Ronald Russo

Delen:

Ronald RussoMr. van de week is Ronald Russo. Hij is benoemd tot hoogleraar belastingrecht, in het bijzonder Tax Assurance, bij Tilburg University. Russo is binnen het Fiscaal Instituut Tilburg verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoeksprogramma Tax Assurance.

Ehhh… Tax Assurance?

Tax Assurance is moeilijk kort uit te leggen maar het komt erop neer dat het juist krijgen van de belastingpositie in de commerciële jaarrekening van met name grotere beursgenoteerde bedrijven (met veel ook buitenlandse dochtermaatschappijen) nogal wat voeten in aarde heeft. Daarvoor moet de interne beheersing op orde zijn, moet de corporate governance met betrekking tot fiscaliteit goed zijn geregeld, het fiscale risicomanagement etcetera. Wat mij betreft valt alles onder TA wat met de belastingpositie te maken heeft, dus bijvoorbeeld ook de media-aspecten van de belastingpositie.

Een veelomvattende onderwerp dus. Wat is daarbinnen de grootste uitdaging?

Het opzetten van een goed intern beheerssysteem en als input daarvoor een helder fiscaal beleid

Als fiscalist hebt u de discussie over de Panama Papers waarschijnlijk op voet gevolgd. Wat trof u het meest?

Toch hier en daar de ongenuanceerdheid. Als ik mijn geld in Panama zet en het hier in Nederland gewoon in mijn aangifte IB vermeld, is er niets aan de hand.

Als we het hebben over belastingontwijking door trusts, offshore constructies e.d., waar ligt de grens tussen wat mag en wat niet mag?

Wat niet mag, is wat het daglicht niet kan velen: de situatie dat als de Nederlandse Belastingdienst alle feiten zou kennen de structuur niet verdedigbaar is. Als de feiten duidelijk en open zijn, kun je van mening verschillen maar blijft het een min of meer technische discussie en dat mag. Los hiervan: als iets strikt volgens de wettelijke regels kan, hoeft dat niet altijd goed beleid te zijn (bijvoorbeeld met inachtneming van alle maatschappelijke en lange termijn gevolgen).

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) zei vorige week: “Alle bedrijven moeten gewoon belasting betalen in het land waar ze winst maken.” Mee eens?

Ik denk niet dat veel mensen het daarmee oneens zijn. Van belang is hoeveel belasting dan in het betrokken land moet worden betaald en volgens welke criteria dat moet worden bepaald.

Als u het voor het zeggen had dan?

Ultiem zou er een wereldregering moeten zijn die mondiaal beleid bepaalt en dat financiert met mondiale belastingen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Mijn benoeming tot hoogleraar.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Die heb ik niet.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Artikel 12a Wet VPB 1969, respectievelijk artikel 3.64 Wet IB 2001.

Wat is over u niet bekend wat wel interessant is?

Niets.

Welk boek las u het laatst?

Unseen Academicals van Terry Pratchett.

Als u uw 6-jarige buurmeisje moet uitleggen wat uw werk inhoudt, wat zegt u dan?

Ik geef les op een hele grote school.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven