Mr. van de week: Rosa Jansen

Delen:

Rosa JansenMr. van de week is Rosa Jansen. Jansen is voorzitter College van Bestuur van SSR, het opleidingsinstituut van de rechterlijke organisatie, en rector van de raio-opleiding. SSR is door de Secretaris-Generaal van de Raad van Europa, Thorbjörn Jagland, de Medal of Merit toegekend. De Medal wordt toegekend aan individuen of organisaties die betrokken zijn bij de waarden van de Raad van Europa en daarvoor acties ondernemen die erkenning verdienen. Of aan individuen die opmerkelijk hebben bijgedragen aan het werk van de Raad.

Gefeliciteerd! Was u blij verrast of hing dit al een tijdje in de lucht?

Ik was blij verrast door de nominatie. Pas afgelopen donderdag hoorde ik dat de medaille aan SSR was toegekend. Een goed bewaard geheim dus, bijzonder in een wereld waarin dat nauwelijks meer bestaat.

Is het een bijzondere onderscheiding? Het klinkt een beetje als een ridderorde, vooral omdat hij wordt uitgereikt ter gelegenheid van het feit dat SSR dit jaar voor de 25ste keer een studiebezoek voor rechters en officieren van justitie aan Straatsburg organiseert.

Het is een heel bijzondere onderscheiding. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens het 25e studiebezoek maar de onderliggende reden is veel breder: het is een erkenning voor de wijze waarop SSR zich al vele jaren inzet voor opleiding in Europees recht en voor verbreiding van de waarden van de Raad van Europa. Voor rechters en officieren van justitie als bewakers van de rechtsstaat zijn de mensenrechten belangrijke waarden, die meer dan ooit respect verdienen.

SSR krijgt de onderscheiding, zoals u zelf zegt, onder meer omdat de SSR binnen het curriculum van de opleiding tot rechter en officier van justitie systematisch op allerlei manieren aandacht heeft gegeven aan de Europese dimensie. In hoeverre is dat bijzonder?

Het systematisch binnen de opleiding tot rechter en officier van justitie aandacht geven aan de Europese dimensie is helaas nog steeds bijzonder. SSR is er al lang geleden mee gestart. Het EVRM en het EU-recht zijn in het opleidingscurriculum van SSR geïntegreerd. In veel EU-landen kost een dergelijke aanpak nog steeds de nodige inspanning. Men is meestal zo ver nog niet. SSR is voor veel landen een aansprekend voorbeeld. SSR werkt met andere Europese landen samen in het zogeheten Lisbon Network van de Raad van Europa en het European Judicial Trainingsnetwork (EJTN) voor de EU-landen.

Wat gaat u eigenlijk zeggen in uw bedankwoordje?

In mijn dankwoord ga ik zeggen dat SSR zich zeer vereerd voelt! Als je het register van deze onderscheiding leest, dan zie je dat SSR zich in goed gezelschap bevindt. Het is voor SSR een inspiratiebron en stimulans om door te gaan. De opleiding van rechters en officieren van justitie, ook in het Europese recht, vormt een belangrijke basis voor onze rechtsstaat.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Vrouwe Justitia.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 van de Grondwet. In dit artikel staat namelijk het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod geformuleerd. Dit is de belangrijke basis voor het werk van de magistraat als bewaker van de rechtsstaat.

Welk wetsartikel het slechtst?

Dat is een lastig te beantwoorden vraag. In de huidige tijd maak ik me wel zorgen over de kwaliteit van wetgeving die soms onder enorme tijdsdruk tot stand lijkt te komen. Daarnaast valt het niet mee om regels voor zo’n complexe samenleving als de onze in tekst te vatten. Bovendien moet voortdurend ook internationale en Europese wetgeving in ogenschouw genomen worden.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn benoeming tot rechter.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Porta juris: de toegang tot alle jurisprudentie, ook Europees, wetgeving en juridische literatuur.

Welk boek las u het laatst?

“Het kind en ik” van Hans van Mierlo. Een prachtig geschreven kleinood, de onbevangenheid van de observatie door de ogen van een kind.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Angela Merkel: een vrouw die zich in een mannenwereld goed staande houdt. Een stimulans voor veel andere vrouwen.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven