Mr. van de week: Ruben Alderse Baas

Delen:

Ruben Alderse BaasMr. van de week is Ruben Alderse Baas. Hij is op 22 april jl. benoemd tot lid van de Algemene Raad van de NOvA, evenals Aai Schaberg en Leonard Böhmer. Alderse Baas (31) is tot mei 2015 bestuurslid en secretaris van de Stichting Jonge Balie Nederland. Hij heeft een eigen advocatenkantoor in Groningen. Alderse Baas is een van de jongste leden van de Algemene Raad ooit. Hij treedt aan per 1 mei 2015.

Gefeliciteerd met uw benoeming. U bent een van de jongste leden ooit die de NOvA zal gaan besturen. Geeft dat extra druk?

Nee zeker niet. Ik vind het een grote eer dat ik gevraagd ben. Ik heb de indruk dat het gaat om de bijdrage die je kunt leveren, niet zozeer om je leeftijd. Kennis en ervaring komt met de jaren, dus het is logisch dat de leeftijd gemiddeld hoger ligt.

Wat zijn de eerste zaken die u aan gaat pakken vanaf 1 mei?

Samen met Aai Schaberg zal ik me bezig gaan houden met de portefeuille opleidingen. Ik kijk er naar uit om kennis te maken met de spelers in het veld. Voordeel daarbij is dat ik vanuit de Stichting Jonge Balie Nederland al een aantal partijen ken.

Met het aantreden van de nieuwe leden zal de Algemene Raad uit louter mannen bestaan. Waren er geen geschikte vrouwelijke kandidaten?

Die vraag kan ik niet beantwoorden. Daarbij denk ik dat voor geslacht hetzelfde geldt als leeftijd. Daar moet je niet te zwaar aan tillen. Dat neemt niet weg dat ik een organisatie waarin diversiteit mogelijk is erg stimulerend vind.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Er zijn veel hoogtepunten tot nu toe. Misschien vind ik het mooiste dat we ooit hebben besloten aan de Westersingel in Groningen ons eigen kantoor te openen. Het kantoor is in bepaalde opzichten anders dan andere kantoren. Het feit dat je dat zelf kunt invullen geeft soms wat druk en verantwoordelijkheden maar het geeft mij uiteindelijk een enorme kick.

Wat vindt u het beste wetsartikel dat er is?

Artikel 24 Rv vind ik een mooi artikel. Dit artikel gaat over het (formeel niet gecodificeerde) lijdelijkheidsbeginsel van de rechter. Dat is een goed beginsel in civiele procedures. Toch is een actieve rol van een rechter in een juridische procedure volgens mij in veel gevallen zeer wenselijk. Ik heb hierover een scriptie geschreven bij mr. R.J.C. Flach. Dat schrijven onder zijn begeleiding was een zeer aangename tijd.

En welke het slechtst?

Artikel 3:2a BW. Hoewel mogelijkerwijs goed bedoeld, ik heb daar oprecht geen uitdrukkelijke mening over, vind ik het niet handig om te codificeren dat dieren geen zaken zijn om vervolgens in een tweede lid te vertellen dat alle bepalingen over zaken ook op dieren van toepassing zijn. Ik krijg dan het gevoel dat we het hebben over symboolpolitiek.

Welk boek las u het laatst?

Baltische Zielen van Jan Brokken. Een prachtig boek met fragmenten uit de weerbarstige recente geschiedenis van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen). Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om een schat aan cultuur en historie te vinden.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met Eric Linde, kandidaat notaris in Dedemsvaart, oud huisgenoot van me en één van mijn beste vrienden. Scherp en ontzettend droog, dat zou een fantastische tijd in de cel worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven