Mr. van de week: Sanne Keijser-Overbosch

Delen:

Sanne Keijser-OverboschMr. van de week is Sanne Keijser-Overbosch (Head Legal Department bij Shell Nederland Raffinaderij B.V. / Shell Nederland Chemie B.V.). Keijser-Overbosch mocht vorige week, donderdag 26 november, de prijs Manager juridische zaken van het jaar in ontvangst nemen.

Van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding, waar heeft u denkt u deze eer aan te danken?

Het is inderdaad een hele eer. De jury gaf aan dat ik de titel verdien, omdat ik in staat ben gebleken om consistent juridisch handelen te bewerkstelligen in een internationale omgeving waarin verscheidenheid kenmerkend is voor de activiteiten van Shell. Daarvoor mag ik natuurlijk vooral ook mijn teamleden danken. Zonder hen is dat niet mogelijk.
Shell Legal is vrij decentraal georganiseerd. Mijn team zit in Pernis en Moerdijk. Wij willen en moeten samenwerken met onze collega’s in andere steden en landen. Gelukkig is het niveau van Shell Legal collega’s hoog en zijn de ego’s (over het algemeen) klein; het contact is plezierig, efficiënt en doeltreffend.

Bijzondere reacties gehad?

Ik heb heel veel bijzondere reacties ontvangen. Ik vond het vooral bijzonder dat vrijwel mijn hele team afgelopen donderdag mee was naar de uitreiking en meteen klaar stond met bloemen. We hebben er een leuke avond van gemaakt. De daarop volgende dagen werd ik op kantoor overladen met felicitaties en dat is nu nog steeds zo. Ik geniet er volop van.

Waarom bent u eigenlijk bedrijfsjurist geworden?

Na een aantal jaren met veel plezier advocaat te zijn geweest, werd ik wat ongeduldig. Ik wilde meer. Ik ben geen type om superspecialist te worden. Mijn valkuil is dat ik me ga vervelen en dan komt er weinig meer uit mijn handen. Ik wilde meer actie en ik wilde meer invloed kunnen uitoefenen op de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd wilde ik de inhoudelijke uitdaging van het recht en het optreden in rechte niet kwijtraken. Bij Shell Pernis vond ik dit allemaal. Ik werd bedrijfsjurist in Pernis, een typisch Rotterdamse (haven)locatie met veel actie. Wij doen het meeste werk zelf. Gezien de bedrijfseigen complexiteit bij veel zaken is uitbesteden soms überhaupt geen optie. Voordat je de zaak goed hebt kunnen uitleggen ben je er zelf vaak al uit. Ik ben steeds ook advocaat gebleven.

Wat is uw ambitie binnen dit vak?

Ik hoop mijzelf verder te kunnen ontwikkelen als manager juridische zaken. Niet als een jurist die toevallig de titel manager heeft en geen manager die ooit ook jurist was. Een goede juridisch manager moet volgens mij management als een vak apart respecteren en er tegelijk voor waken dat hij of zij niet vervreemdt van de juridische expertise.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Mijn god… dat weet ik niet.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik ben trots op de Nederlandse redelijkheid en billijkheid. Ik verdedig het dan ook met verve als andere – vooral Angelsaksiche – juristen menen dat het niet meer is dan een ongewenste onzekerheidsfactor, welke de Nederlandse rechter een te grote vrijheid in zijn oordeelsvorming geeft.

Welk wetsartikel het slechtst?

Er zijn er meer waar ik me aan stoor in de praktijk. Een artikel waarvoor nu een in mijn ogen hoogstnoodzakelijk voorstel tot wijziging ligt betreft Hoofdstuk 17 Wet Milieubeheer. Dat artikel is voor het bedrijfsleven en handhavers een doorn in het oog.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Lang was dat mijn eerste optreden in rechte toen ik nog advocaat was bij Allen&Overy, maar nu is dat mijn nominatie voor de titel Manager juridisch zaken 2009. Mijn vorige baas, Han Kooy, heeft mij genomineerd. Han is zelf een vlijmscherpe jurist met een natuurlijke pragmatische benadering van zaken en ik bewonder hem zeer. Ik vind de nominatie daarom een absoluut hoogtepunt. Dat ik vervolgens de titel ook nog heb gewonnen is natuurlijk een feestje; de kers op de appelmoes.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl en Overheid.nl raadpleeg ik graag.

Welk boek las u het laatst?

‘De 90 bekendste boeken voor mensen met haast’ van Henrik Lange.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand; ik wens niemand een gevangeniscel toe, ook niet om mij gezelschap te houden.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven