Mr. van de week: Sebastiaan Palm

Delen:

Sebastiaan PalmMr. van de week is Sebastiaan Palm (advocaat en voorzitter van de sectie Ondernemingen bij Marxman Advocaten). Hij discussieert a.s. donderdag, 11 maart, tijdens de bijeenkomst van Legal Lounge als panellid samen met de aanwezigen en de andere panelleden, Lodewijk Valk, vice-president van het Gerechtshof Arnhem, en Christiaan Jeekel, General Counsel bij Qurius N.V., over effectief contracteren.

Legal Lounge, het klinkt leuk, maar is het dat ook en wat moeten we er ons bij voorstellen?

Het initiatief is zeker leuk. Het biedt een sterk platform voor bedrijfsjuristen uit profit- en non-profitorganisaties om periodiek vakgenoten te ontmoeten en kennis op te doen. Het is erg praktijkgericht. De organisatie speelt in op (actuele) onderwerpen die in de dagelijkse praktijk van een juridische professional spelen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen de deelnemers volop netwerken en met vakgenoten van gedachten wisselen over zaken die voor een bedrijfsjurist van belang zijn. Zo is er aanstaande donderdag eerst een vakinhoudelijke lezing om vervolgens met elkaar over het thema contracteren te discussiëren. Tot slot is er een gezellige borrel. Nuttig en aangenaam.

Marxman profileert zich als een regionaal advocatenkantoor met een internationale focus. Vanwaar de betrokkenheid bij Legal Lounge?

Marxman Advocaten is een kantoor dat de markt en zichzelf graag vernieuwt en ontwikkelt. Een paar jaar geleden kwamen er uit de markt geluiden dat er behoefte zou zijn aan een eigentijds netwerk voor bedrijfsjuristen. Die behoefte hebben we onderzocht en verder uitgewerkt. Samen met Boom Juridische Uitgevers hebben we in september 2009 het netwerk gelanceerd. De reacties zijn enthousiast en in een relatief korte periode hebben al veel deelnemers zich aangesloten bij Legal Lounge.

Thema van de bijeenkomst is Effectief contracteren. Welke stellingen heeft u in voorbereiding?

De algemene lijn van de discussie zal het benaderen van “het contract” zijn vanuit de verschillende disciplines van de rechterlijke macht, de advocatuur en de bedrijfsjurist. Welke rol is er voor de grammaticale uitleg? Welke rol heeft het Haviltex-criterium? Naar mijn idee is het van groot belang is om de fase die voor de overeenkomst ligt, goed te documenteren. Bij een geschil blijkt in de praktijk het geheugen van sommige mensen zich namelijk nogal doelgericht te gedragen.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het ontbreekt me aan een specifieke muze, ben ik bang. Wel is het zo dat het bespreken van een bepaalde zaak of van een bepaald probleem met anderen kan zorgen voor een verfrissende blik op de dingen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik heb niet één speciaal artikel dat m’n hart sneller doet kloppen (en vind het wat overdreven om er één als zodanig te bestempelen). Wel is het zo dat ik blij kan worden van helder verwoordde artikelen. Van zaken als dubbele ontkenningen is nog nooit een artikel leesbaarder geworden.

Welk wetsartikel het slechtst?

In lijn met de vorige vraag zijn dit in het algemeen nodeloos ingewikkeld geformuleerde artikelen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Hoewel ik al veel leuke dingen heb gedaan, ga ik ervan uit dat ik daar nog niet ben.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.Boek9.nl

Welk boek las u het laatst?

Ik lees eigenlijk altijd een aantal boeken tegelijk. Het laatste boek dat ik uit las is The Pillars of the Earth van Ken Follett. Ik las daarvan eerst het vervolg, World without End. Het eerste deel bleek net zo meeslepend.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Als het zo moet zijn, dan graag alleen.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven