Mr. van de week: Sharon Oded

Delen:

Sharon OdedSharon Oded, advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Corporate Compliance en Handhaving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bij De Brauw adviseert Oded multinationals bij het ontwikkelen van wereldwijde complianceprogramma’s en over de aanpak van wereldwijde naleving en handhavingsuitdagingen.

Gefeliciteerd. Een hoogtepunt in uw carrière?

Jazeker! Deze benoeming is absoluut een mijlpaal in mijn carrière.

U helpt bedrijven om zich aan de regels te houden. Dat lijkt voor een buitenstaander bijna onbegonnen werk in het licht van alle schandalen. We noemen Volkswagen, SBM, de NS/Albellio, SNS Bank en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Compliance is een nieuw gebied dat volop in ontwikkeling is, en nog allerlei uitdagingen kent. Compliance staat niet op zichzelf maar is ingebed in bijna elk aspect van bedrijven. En alleen als degenen die het voor het zeggen hebben zich volledig committeren, is het mogelijk om op een goede manier langs alle uitdagingen te navigeren en de juiste compliance cultuur te creëren.

Waarom is het voor bedrijven soms zo moeilijk zich aan de regels te houden? Zijn er gewoon te veel regels?

Ik geloof niet dat de hoeveelheid aan regels de belangrijkste reden is voor het gebrek aan naleving. Maar op welk gebied dan ook, er zullen altijd mensen zijn die liever de regels willen omzeilen en gaan voor snelle winst. Ik denk dat bedrijven een belangrijke rol kunnen spelen in het bevorderen van een bedrijfscultuur die integer en compliant is. Je moet je wel realiseren dat de afdeling compliance veelal wordt gezien als een kostenpost en dat de uiteindelijke winst die compliance oplevert vaak niet wordt erkend. Ik ben ervan overtuigd dat beleidsmakers zich vooral moeten richten op positieve prikkels voor bedrijven om samen te werken met toezichthouders in de strijd tegen wangedrag. Dat bewerkstelligen is de grootste uitdaging, en ik zie daar nog ruimte voor verbetering.

Wat is het belangrijkste dat u uw studenten wilt bijbrengen?

Het plezier om nieuwe rechtsgebieden te verkennen, en de uitdaging om uit je comfortzone te stappen.

Als u het voor het zeggen had dan?

Dan zorgde ik ervoor dat bedrijven medestanders worden in de strijd tegen misstanden, in plaats van tegenstanders van toezichthouders.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Baanbrekende en buitengewone denkers zoals Ronald Coase, Guido Calabresi en Richard Posner hebben mij geïnspireerd. En ik heb het geluk inspiratiebronnen direct bij de hand te hebben. Mijn getalenteerde collega’s van de Erasmus School of Law, in het bijzonder mijn mentor professor Michael Faure, hebben mij altijd gestimuleerd om nieuwe gebieden te verkennen. Daarnaast inspireren mijn veelal briljante collega’s en cliënten van De Brauw mij steeds weer om creatief en pragmatisch te denken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

https://www.complianceweek.com/

Welk boek las u het laatst?

Blindspot: Hidden Biases of Good People door Mahzarin R. Banaji en Anthony G. Greenwald

Als u aan uw buurjongen van 6 moet uitleggen wat uw werk inhoudt, wat zegt u dan?

Ik heb al vaak geprobeerd mijn oudste dochter van vijf uit te leggen wat ik doe. Tot nu toe ben ik niet veel verder gekomen dan haar te vertellen dat ik andere mensen help de regels goed te volgen. Ik hoop dat ze begrijpt dat ik geen politieagent ben.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

De gevangenis is wel de laatste plek waar ik zou willen zitten, maar als ik deze vraag toch moet beantwoorden, dan kan ik mij alleen maar voorstellen eindeloos veel tijd door te brengen met mijn geliefde vrouw Maya.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven