Mr. van de week: Sjoerd Kamerbeek

Delen:

Sjoerd KamerbeekMr. van de week is Sjoerd Kamerbeek, advocaat bij Van Doorne. Hij wordt met zijn dertig jaar misschien wel de jongste partner bij een advocatenkantoor uit de top-tien. Hij heeft zich gespecialiseerd in corporate litigation, zette daarnaast social entrepreneurship binnen en buiten Van Doorne op de kaart en stond mede aan de wieg van de eerste Social Impact Bond.

Voordat u versneld het partnertraject ingaat, wordt u senior medewerker. Wat is het verschil met ‘gewoon’ medewerker, behalve een hoger salaris?

Als senior draag je eindverantwoordelijkheid voor individuele zaken, maar ook voor de ontwikkeling van je eigen praktijk. Het is het opstapje naar partnerschap, waarin je laat zien dat je een eigen praktijk kan acquireren en ontwikkelen.

U zet zich in voor social entrepreneurship. Dat is niet iets dat we verwachten van een commercieel advocatenkantoor.

Juist wel! De wereld om ons heen verandert, waarbij maatschappelijke waarde steeds belangrijker wordt naast financiële waarde. Steeds meer mensen zien dat tussen deze waarden geen trade-off bestaat, maar dat ze elkaar juist kunnen versterken. Zie bijvoorbeeld onze cliënt Tony’s Chocolonely, die bewijst dat dit kan en een inspiratie is voor veel van onze meer traditionele cliënten. Van Doorne gelooft in deze aanpak en durft te investeren in deze markt; dan komen volgens mij de cliënten vanzelf, waarbij wij ook relevant werk bieden aan jonge advocaten die dit van ons vragen.

Bij Van Doorne is onlangs een viertal pensioengerechtigde partners vertrokken. Hoe gaat u vorm geven aan de verjonging van het kantoor?

Grote advocatenkantoren hebben vaak vastomlijnde carrièrepaden. Van Doorne durft hier nu vanaf te wijken. Ik hoop dat dit de jonge generatie uitdaagt om ook de volgende stap te zetten. Daarnaast verwacht ik dat de juridische markt onder invloed van IT, nieuwe toetreders, internationalisering en veranderende regelgeving in de komende jaren totaal gaat veranderen. Van Doorne moet wat mij betreft een voorloper zijn in deze verandering. De partnergroep staat hier ook open voor. Ik hoop daarom in de komende periode actief te kunnen bijdragen aan de uitrol van nieuwe business- en organisatiemodellen die deze verandering realiseren.

U studeerde naast rechten ook economie, twee keer cum laude, u deed een MBA, u bent gastdocent aan de Universiteit Utrecht en initiatiefnemer van een blog over ondernemingsrecht. En natuurlijk advocaat. Is er nog een wereld buiten het recht?

Zeker! Het recht is maar een onderdeel. Bij mij gaat het om de mensen. Dit vertaalt zich niet alleen in hoe ik met cliënten omga, maar vooral ook met collega’s en privé. Ik krijg energie als ik onder de mensen ben. Een borrel, etentje of vakantie zal ik dus nooit overslaan. Juist niet, ging ik maar eens eerder naar huis!

Als u het voor het zeggen had dan…?

… zou er geen onderscheid nodig zijn tussen entrepreneurship en social entrepreneurship.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Op het moment dat ik tijdens mijn stage overstapte van M&A naar procesrecht, dacht ik dat ik binnen een jaar weer terug zou zijn. Toen liet Jasper Leedekerken mij in de derde week pleiten voor de Ondernemingskamer met vijftig man in de zaal. Bij iedere zin voelde je of zij het met je eens of oneens waren. Wat een theater. Ik dacht: dit is mijn ding. Sindsdien procedeer ik.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Eigenlijk heb ik maar één echte inspiratiebron. Mijn vader is veel te vroeg overleden. Hij heeft mij daarmee geleerd dat het om het nu gaat, het geen zin heeft om te chagrijnen en je alles maar dan ook echt alles uit het leven moet halen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist? Welk wetsartikel het slechtst?

Een fantastisch wetsartikel, zo Nederlands:. Allen die bij een onderneming zijn betrokken moeten zich ten opzichte van elkaar redelijk gedragen. Vaak een last resort voor advocaten, maar eigenlijk de onzichtbare hand die alle besluitvorming binnen ondernemingen zou moeten begeleiden.

De slechtste? De artikelen omtrent de procedure tot uitkoop van minderheidsaandeelhouders. Deze procedure werkt op dit moment totaal niet, terwijl veel aandeelhouders baat zouden hebben bij een goed werkende procedure.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Dat is toch Rechtsorde; alle juridische informatie toegankelijk onder één knop. Typisch een voorbeeld hoe de markt voor (grote) kantoren in korte tijd is veranderd; de toegevoegde waarde moet steeds meer komen uit vaardigheden en ervaring, minder uit de beschikbare kennis of informatie.

Welk boek las u het laatst?

De Bosatlas van Amsterdam. Een mooi boek over de activiteit en diversiteit van de mensen in onze stad. Met vooral veel grafieken en plaatjes. Ook wel eens een verademing voor een jurist.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Een jazzband (met instrumenten) uit New Orleans zou zeker geen straf zijn. Dit lijkt mij geweldig. Ik kan uren naar jazz luisteren en we hebben dan ten minste ook wat te doen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven