Steef Bartman over schrijfdrift en het crisisplan van NAM

Delen:

Mr van de Week is Steef Bartman. Hij is al ruim 25 jaar actief als advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht, en was tot september hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden. Ter gelegenheid van zijn afscheid werd afgelopen vrijdag een symposium georganiseerd.

Als het aan u lag, was u nog wel even doorgegaan heb ik begrepen.
Zeker, maar ik ga ook gewoon door hoor. Ik hou nog genoeg voordrachten en geef allerhande cursussen. Moet zelfs af en toe de boot wat afhouden. Daarnaast vergt de advocatuur, het schrijven van expert opinies en het optreden als NAI-arbiter de meeste tijd. Dat zal voorlopig wel zo blijven.

U staat bij ons ook te boek als de productiefste leverancier van Snelrecht-columns. Waar komt die werkdrift vandaan?
Het is meer schrijfdrift dan werkdrift, vrees ik. Ik vind het heerlijk om over actuele kwesties te schrijven. Bovendien heb ik de onhebbelijke neiging om overal wat van te vinden. Schrijven op de vierkante centimeter (maximaal 350 woorden) voor Snelrecht vormt een extra uitdaging. Het hoeft niet altijd over ondernemingsrecht te gaan. Mijn boekje getiteld Facultariteiten, over het reilen en zeilen aan de Leidse Rechtenfaculteit, schijnt inmiddels een collectors’ item te zijn.

In uw laatste column over de NAM schrijft u dat Shell eeuwig aansprakelijk is voor de aardbevingschade die Groningers door de gaswinning ondervinden. Is het laatste woord hierover gezegd?
Stond er geen vraagteken achter de titel van dat stukje? Eeuwig is wat erg lang, maar er schuilt een kern van waarheid in. In haar jaarrekening verklaart Shell in te staan voor de schadevergoedingsplicht van de NAM if and when needed. Dat is nogal wat. Ik vraag mij af of de aandeelhouders van Shell de mogelijke gevolgen van die verklaring wel helemaal overzien. Neen, de NAM-affaire is nog lang niet ten einde. Welbeschouwd is er ook nog geen bindende overeenkomst van de Staat met Shell en ExonMobil. De in het Akkoord op Hoofdlijnen opgenomen opschortende voorwaarden zijn voor zover mij bekend nog niet vervuld. Dat betekent onder meer dat de Staat nog steeds een schadeclaim wegens vervroegde afbouw van de gaswinning in Groningen boven het hoofd hangt.

Vorige week lekte een pikant crisisplan uit van de NAM, waarin stond hoe er moet worden gereageerd als iemand door instorting als gevolg van de gaswinning zou overlijden. Wat zegt dit over de houding van de NAM?
Ik vind het niet onbegrijpelijk dat de NAM zich voorbereidt op een situatie waarin doden vallen. Let wel, de gevolgen van de Groningse aardbevingsramp zijn nu al nauwelijks te overzien, zowel financieel als menselijk. De aanpak is een schoolvoorbeeld van hoe de overheid burgers van zich kan vervreemden.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Zou ik het herstel van overheidsvertrouwen in Groningen tot speerpunt van regeringsbeleid maken voor de komende vier jaar.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Mijn benoeming tot hoogleraar Ondernemingsrecht in Leiden in 2003.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat zijn zowel mijn oud-leermeester Pitlo als mijn promotor Peter van Schilfgaarde. Denkers die de tijd als rechtsvormende factor onderkennen.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Geen idee. Tegenwoordig wordt alles bekend, ook al zit je niet op Facebook.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Het cassatieblog van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 24b Boek 2 BW: een heerlijk nietszeggende bepaling!

Welk boek las u het laatst?
Het leven in tijden van vrede, van Francesco Pecoraro. De hoofdpersoon kijkt daarin terug op zijn leven vanaf W.O. II. Over zijn jeugd, fascisme, vrouwen, het idealisme van de jaren zestig en wat daarvan geworden is. Een must read!

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met Van – the Man – Morrisson, maar alleen na een veroordeling wegens openbare dronkenschap. Dat hij dan Haunts of Ancient Peace zingt/speelt. En dat we dan verder zwijgen tot de ochtend aanbreekt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven