Mr van de week: Sylvia Taalman over de enkelband

Delen:

Foto: De Rechtspraak.

Mr van de week is Sylvia Taalman, rechter in de rechtbank Overijssel. Bij wijze van experiment droeg zij enkele dagen een enkelband.

Lijkt ons een beetje pijnlijk. Of is het voor een gebruiker alleen maar lastig?
Pijnlijk is het dragen van een enkelband niet. Ik kon er snel aan wennen, maar ik vond het af en toe wel onhandig en ongemakkelijk en soms gewoonweg irritant.

Waarom heeft u enkele dagen een enkelband gedragen, en ook nog eens vrijwillig?
Ik wilde graag een keer ervaren hoe het is om een paar dagen dag en nacht een enkelband te moeten dragen. De reclassering had op mijn verzoek twee gebiedsverboden en huisarrest vanaf 21.00 uur opgelegd. Die verboden heb ik bij wijze van test natuurlijk wel een keer overtreden.

Hoe makkelijk zou het zijn deze door te knippen?
Toen de test was afgelopen mocht ik de enkelband doorknippen en ik kan u zeggen dat dat erg makkelijk is. In het bandje zit echter de GPS, dus zodra je de band doorknipt is het signaal verbroken en krijgt de reclassering daarvan direct bericht. Als het geen test was geweest stond ik nu dus gesignaleerd in het opsporingsregister.

Wat heeft u geleerd van het dragen van de enkelband?
Omdat de accu drie uur per dag moet worden opgeladen (wat ’s nachts niet kan en mag), moet je ten minste drie uur per dag in de buurt van een stopcontact zitten. Dat vraagt wel enige planning. Omdat ik de enkelband droeg in een weekend kon ik (bijna) alles doen en laten wat ik wilde. De impact van het dragen ervan is dan ook vooral afhankelijk van de ge- en verboden die de reclassering eraan koppelt.

Gaat u de enkelband vaker opleggen, of bedenkt u zich een volgende keer?
In het voortraject onderzoekt de reclassering of de zaak en de persoon van de verdachte geschikt is voor elektronische controle door middel van een enkelband. De reclassering legt een advies neer bij de rechter, die vervolgens zijn of haar eigen afweging maakt. In die afweging kan ik nu mijn eigen ervaringen betrekken; of dat veel invloed zal hebben weet ik niet.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Dan stierven er in elk geval geen kinderen meer aan kanker. Als ambassadrice van Kika probeer ik daar ook een klein steentje aan bij te dragen.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Mijn benoeming tot rechter.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn vader. In die zin dat ik van hem heb geleerd dat recht niet hetzelfde is als rechtvaardig. En dat een klein beetje integer niet bestaat.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Dat ik ooit als (mede)adviseur van Femke Halsema naast haar heb mogen zitten in het kabinetsvak in de Tweede Kamer (‘vak K’) tijdens de behandeling van het door haar ingediende initiatiefwetsvoorstel constitutionele toetsing.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
www.rechtspraak.nl

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 1 van de Grondwet; het discriminatieverbod. En dan niet alleen op de gronden die daarin expliciet genoemd zijn, maar ook op overige gronden zoals bijvoorbeeld homoseksualiteit. Het gaat om de erkenning van de gelijkwaardigheid en het repect voor de individualiteit van iedereen in onze samenleving.

Welk boek las u het laatst?
Dan noem ik toch Een klein leven van Hanya Yanagihara. Ik geloof niet dat ik ooit een boek las dat me zo is bijgebleven.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik heb ooit (ook geheel vrijwillig) mezelf drie dagen laten opsluiten. Ik zat toen alleen in de cel. Ik zou deze wel willen delen met een van mijn vriendinnen, dan maken we er wat gezelligs van. Of met de Koning, dat lijkt me wel interessant.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven