Mr. van de week: Tirza Abram

Delen:

Tirza AbramMr. van de week is Tirza Abram, projectleider van het project Deskundigheidsbevordering Juridische Ondersteuning Straf en hoofd juridische ondersteuning in de strafsector van de rechtbank Amsterdam. Zij is een van de organisatoren van de eerste Landelijke Secretarissen Dag Straf die maandag 11 januari werd gehouden in Utrecht.

Wat moeten we ons voorstellen bij dit project?

Het project gaat over de wijze waarop de deskundigheid van de juridisch medewerker binnen de strafsectoren van de rechtbanken en gerechtshoven kan worden bevorderd. Het project richt zich hierbij op de vraag over welke kennis, vaardigheden en attitude de juridisch medewerker eigenlijk moet beschikken en hoe deze kwaliteiten kunnen worden verkregen en behouden.
Daarnaast biedt dit project de gelegenheid om het vak op de kaart te zetten en de beroepsgroep verder te professionaliseren.
De aanleiding voor dit project is de waargenomen verandering van de inhoud van het vak. Het werk is in de loop van de tijd juridisch inhoudelijker geworden. Aan de juridisch medewerker zijn steeds meer verantwoordelijkheden toebedeeld.
Het project valt onder het Programma strafsector 2010 en wordt uitgevoerd in opdracht van het Landelijk Overleg Voorzitters Strafsectoren en de Raad voor de Rechtspraak. Dit project doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met mijn collega-projectleden Sandra van Lingen, Merel Berling, Petra de Mos, Patrick Vermaat, Irma Verheijen en Marie-Claire Wichman.

En wat is de relatie met de landelijke secretarissendag?

Onderdeel van onze projectopdracht is om deze dag te organiseren. Het is voor het eerst dat zo’n dag wordt georganiseerd! Bedoeling van deze dag is om met elkaar te praten over de inhoud van ons vak. Daarnaast geeft het ons als projectgroep de gelegenheid om een aantal zaken voor te leggen aan een representatief gedeelte van de beroepsgroep.

Wat is het verschil tussen een juridisch medewerker en een secretaris?

De term juridisch medewerker en (gerechts)secretaris worden door elkaar gebruikt. Een secretaris is altijd een juridisch medewerker, maar andersom gaat dit niet op. Onder de reikwijdte van het project vallen ook de stafjuristen.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat zijn de mensen in mijn naaste omgeving en de mensen met wie ik werk. Ik houd van mensen die buiten de gebruikelijke kaders denken. Verder doe ik inspiratie op door me te verdiepen in andere disciplines en door veel te reizen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Ik denk dan aan onze grondrechten. Een groot deel van de rest van het recht kan worden opgevat als een uitwerking hiervan.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik ken geen slechte wetsartikelen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het samen met anderen een bijdrage te mogen leveren aan dit project en het nadenken over veranderingsprocessen. Ik hoop natuurlijk nog meer hoogtepunten te bereiken. Ik word gedreven door de mogelijkheid te leren en daardoor mezelf te ontwikkelen. Daarnaast werk ik graag in een maatschappelijke omgeving. Tot nu toe ben ik gelukkig altijd in de gelegenheid geweest om dat te doen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Ons intranet en www.rechtspraak.nl.

Welk boek las u het laatst?

Brug der zuchten van Richard Russo. Het boek gaat over familiebanden, over de beklemmende sfeer van het leven in een kleine fictieve plaats in Amerika en de (on)mogelijkheid om je los te weken van je eigen achtergrond. Hoewel dit boek enorm in omvang is, lees je het zo uit.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik hoop natuurlijk niet in die situatie te belanden… Als dat dan toch het geval is dan zou mijn eerste reactie zijn dat ik die cel het liefst zou willen delen met mijn man en kinderen. Mijn tweede reactie zou zijn dat dit toch wel wat egoïstisch is en dat ik ze daarom liever een vrij bestaan gun.

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven