Mr. van de week: Tobias Cohen Jehoram

Delen:

Tobias Cohen JehoramMr. van de week is Tobias Cohen Jehoram (partner De Brauw Blackstone Westbroek, en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam). Hij promoveert vandaag aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de Europese invloeden in het merkenrecht.

Van harte met uw promotie, alleen, waarom nu (pas)?

Het was niet eerder klaar.

En waar haalt een drukbezet advocaat de tijd vandaan?

Zonder gekheid: ik heb mij in 2006 vier maanden bijna letterlijk opgesloten, weg van kantoor, weg van het gezin, en voor het overige komt het neer op avonden, weekenden en vakanties. Dat vergt natuurlijk discipline, een efficiënt en gestructureerd leven, maar vooral ook steun van alle kanten. Die heb ik gelukkig gekregen, van thuis én van kantoor. Zonder dat zou het eenvoudig onmogelijk zijn geweest.

Overigens raad ik iedereen die gezond wil blijven van harte af om iets dergelijks te ondernemen.

Wat is de relevantie van uw proefschrift voor het recht?

Mijn proefschrift is a-typisch; het is in de eerste plaats een merkenrecht-handboek. Er was in Nederand geen recent gedetailleerd handboek; daarin voorziet dit werk. Daarnaast wordt in het proefschrift in kaart gebracht wat de ontwikkelingen in het merkenrecht zijn geweest, wat er te verwachten is, wat er fout gegaan is in het wetgevingstraject en waar het met het merkenrecht heen zou moeten gaan.

Tot welke aanbevelingen komt u?

Het zijn er vele. Wat zij gemeen hebben is dat het recht, de wetgeving en (vooral) de rechtspraak duidelijker en gestructureerder zouden moeten zijn. Vooral de wijze waarop het Hof van Justitie aan het merkenrecht heeft lopen sleutelen de afgelopen 12 jaar, heeft het merkenrecht tot een jungle gemaakt. En dat was niet nodig geweest; dat maakt het extra wrang.

Is het in lijn met/een breuk t.o.v. de bestaande leer/jurisprudentie?

Het eerste deel van het proefschrift brengt die bestaande leer en jurisprudentie in kaart, met de consequenties voor de praktijk. Het tweede deel geeft onder andere aan waar ik vind dat het anders moet. Dat is op veel punten; wie daarin geïnteresseerd is leze het proefschrift.

Wat is de leukste stelling in uw proefschrift?

Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Zoals dat gaat met dit soort werken: het is ook bij de stellingen nogal zware juridische kost. Als ik zou moeten kiezen voor de lichtvoetigste stelling, dan zou het nr 21 zijn: ‘Metaforen zijn als koud geworden spruitjes: gedoemd niet helemaal op te gaan’.

Wie was bij het schrijven van uw proefschrift uw bron van inspiratie?

In de eerste plaats de oude Helbach. Dit project begon als een upate van het handboek dat hij eerder schreef. Uiteindelijk werd het een volledig herschrijven, en hoewel de stijl nu toch een andere is, blijft de manier waarop hij de materie benaderde en beschreef nog wel een beetje herkenbaar. Hoop ik, tenminste. Daarnaast heb ik bijzonder veel geleerd van (en nog meer respect gekregen voor) Constant van Nispen en Toon Huydecoper, die met al mijn schrijfsel hebben meegelezen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Schoonheid is voorbehouden aan dames, de natuur en de kunsten.

Welk wetsartikel het slechtst?

Voor wat betreft het merkenrecht waarschijnlijk het inbreuk-artikel art. 2.20(1)(c) BVIE. Het is in de praktijk van groot belang, maar zegt op één belangrijk punt het omgekeerde van wat nu rechtens is. Voor de fijnproevers: het artikel zou alleen van toepassing zijn bij niet-soortgelijke waren; volgens het Hof van Justitie gaat het echter ook op voor soortgelijke waren, en geldt zelfs dat hoe soortgelijker de waren zijn, des te eerder is er sprake van inbreuk.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Dat ik advocaat werd; ik ben nooit veel verder gekomen.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

De onvolprezen website www.boek9.nl bekijk ik elke dag.

Welk boek las u het laatst?

Dat is nou een van die dingen die erbij inschieten als je zoiets doet… Het laatste was (al enige tijd terug) De Prooi van Jeroen Smit; ontluisterend en verontrustend.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met een grote stapel boeken en een internetverbinding; ik schrijf al weer mee aan een volgend handboek over industriële eigendom…

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven