Mr. van de week: Wilbert Wezenberg

Delen:

Wilbert WezenbergMr. van de week is Wilbert Wezenberg (bestuurssecretaris van SSR). Hij zit in het organisatiecomité van het seminar SSR NEXT, dat dinsdag 8 juni wordt gehouden ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van SSR.

SSR NEXT staat in het teken van ontdekken, ervaren en beleven. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Je kunt het evenement vergelijken met een Preuvenement: we geven onze relaties een voorproefje van de masterclasses en summercourses die we verder op in dit jaar gaan organiseren. Al die activiteiten zijn erop gericht om vanuit een andere invalshoek (literatuur, economie, cultuur en politiek) naar recht te kijken. En dat is toch wat anders dan een hoorcollege volgen!

U noemt SSR NEXT een bijzondere bijeenkomst voor een nieuwe generatie rechters en officieren van justitie en andere medewerkers van de rechterlijke macht, die anders omgaan met werken en leren. Bestaat die nieuwe generatie en hoe gaan ze anders om met werken en leren?

De meest in het oog springende groep zijn onze raio’s (rechterlijke ambtenaren in opleiding), die over het algemeen vrij snel na hun afstuderen met de raio-opleiding starten. De nieuwe generatie is zeer goed in staat meerdere dingen tegelijk te doen. Op het gebied van ict hebben ze in ieder geval een voorsprong. Ook hebben ze meer geleerd zelfkritisch te zijn.

Aan het eind van de bijeenkomst is een onderdeel gepland dat heet: Terugblik op de toekomst. De zinnen verzetten. Ontspannen. Dit maakt ons erg nieuwsgierig. Wat kunnen de aanwezigen verwachten?

Tja, dat is natuurlijk nog een verrassing. Er hoort in ieder geval wel eten en drinken bij. Aanvankelijk hadden we, vanwege “NEXT”, het plan energydrinks en astronautenvoedsel uit te delen. Maar daar zien we toch maar van af.

Wanneer is voor u deze bijeenkomst geslaagd?

Als onze gasten (waaronder de minister van Justitie en leden van de Raad voor de rechtspraak en het College van Procureurs-generaal) enthousiast worden over de toekomstplannen van SSR. En als onze gasten zich massaal gaan inschrijven voor de masterclasses en summercourses.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Een rechterlijke macht die mede dankzij SSR het vertrouwen geniet van de maatschappij.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 Grondwet (Gelijke behandeling).

Welk wetsartikel het slechtst?

De artikelen in de gelijke behandelingswetgeving op grond waarvan discriminatie van homoseksuele en lesbische leerkrachten feitelijk is toegestaan. Weliswaar is onderscheid op grond van het `enkele feit’ van homoseksuele gerichtheid verboden, maar `bijkomende omstandigheden’ maken het voor bijvoorbeeld scholen met een levensbeschouwelijke grondslag mogelijk om homoseksuele kandidaten te weren.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Eigenlijk ervaar ik elke keer als een juridisch geschil kan worden opgelost met een minnelijke oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden als een hoogtepunt(je).

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Overheid.nl.

Welk boek las u het laatst?

Stalingrad van Anthony Beevor.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Lou de Jong (maar hij is helaas niet mee onder ons).

Weet u een goede Mr. van de Week? Mail ons: office@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven