Mr. van de week: Willem Hoyng

Delen:

Willem HoyngMr. van de week is Willem Hoyng. Binnenkort treedt Hoyng aan als voorzitter van de Vereniging Intellectueel Eigendom Procesrecht Advocaten (VIEPA), de eerste specialisatievereniging voor intellectueel eigendomsrecht-advocaten. Hoyng is advocaat bij en managing partner van Hoyng Monegier LLP. Daarnaast is hij hoogleraar intellectueel eigendomsrecht aan de Universiteit van Tilburg.

Gefeliciteerd met uw benoeming! Is er, naast de vereniging voor intellectuele eigendom AIPPI, nog wel plek voor een vereniging speciaal voor intellectueel eigendomsrecht-advocaten?

Ja, die is er zeker, omdat de Vereniging veel breder is. De Vereniging kent als (zeer gewaardeerde leden) ook octrooigemachtigden, merken- en modellengemachtigden, in-house juristen en last but not least leden van de rechterlijke macht. De belangrijkste redenen om een dergelijke vereniging op te richten zijn echter de veranderde regels van de advocatuur die het sinds 1 januari jl. mogelijk maken om zich IE-specialist te noemen, ook als men geen daadwerkelijk specialist is. Dat kan, en we hebben dat ook in het verleden al wel gezien, tot allerlei ongelukken leiden waarvan rechtzoekenden het slachtoffer worden. Dat is natuurlijk in de eerste plaats slecht voor de rechtzoekende (meestal zijn privépersonen of het MKB daarvan het slachtoffer) maar het geeft ook de advocatuur en met name de IE-advocatuur een slechte naam.

Voor ervaren advocaten zullen minder strenge toelatingseisen gelden dan voor minder ervaren advocaten. Waarom dit onderscheid?

Dat onderscheid lijkt logisch. Een ervaren IE-advocaat weet nu eenmaal meer dan een minder ervaren advocaat. Daarbij is van belang dat bij IE-advocaten kennis belangrijk is, maar ervaring omtrent tactiek en procesvoering ook een zeer belangrijke rol speelt.

De VIEPA zou de beunhazen van de beroepsbeoefenaren moeten scheiden, meent uw mede-bestuurslid Dirk Visser. Zijn er zo veel beunhazen?

Helaas zijn er inderdaad nogal wat advocaten die menen dat specialistische kennis niet nodig is en maar wat aanrommelen.  Ik kom in mijn praktijk nogal wat slecht geholpen mensen tegen. Het recht en ook het IE-recht worden steeds ingewikkelder en goede bijstand eist specialisme. Je ziet dan ook dat de laatste jaren er in de advocatuur specialisatieverenigingen zijn ontstaan waarvan je alleen lid kan worden als aan bepaalde vereisten wordt voldaan, zodat er voor de rechtzoekende een betere garantie ontstaat dat hij niet bij een beunhaas terecht komt.

Wat zijn de eerste zaken waarop u zich als voorzitter van de VIEPA gaat richten?

Het allereerste waar we onze aandacht op moeten richten zijn de toelatingsregels. Er moet daarbij een behoorlijke “grandfather”-regeling komen. Daarnaast moeten er objectieve eisen worden geformuleerd voor de toelating, waartoe het volgen van een behoorlijk gespecialiseerde opleiding hoort. Een en ander moet worden gemonitord door een onafhankelijke toelatingscommissie, liefst los van de advocatuur, zodat iedereen ervan overtuigd is dat het er niet om gaat om een soort ‘closed shop’ te vormen. 

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Een moeilijke vraag. Er zijn zoveel heel  verschillende hoogtepunten. Het mooiste blijft toch de Hoge Raad of het Hof van Justitie van overtuigen van de juistheid van jouw standpunt, liefst als dat standpunt afwijkt van een trend.
Een ander hoogtepunt is het mogen samenwerken in een internationaal nichekantoor met advocaten, octrooigemachtigden en merkgemachtigden welke first class zijn.
Tenslotte was 1 november 2013 een absoluut hoogtepunt voor mij toen vrienden van over de hele wereld naar Amsterdam kwamen voor mijn 40/25-jarig jubileum en ik de bundel “Willem Hoyng litigator” kreeg.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Cliënten: ik heb een fascinatie en grote bewondering voor de creatieve en innovatieve mens. Ik kom iedere dag in aanraking met de meest fantastische dingen, van stormparaplu’s en ananassnijders tot de meest knappe gentechnologie.

Welk boek las u het laatst?

Ik lees er meestal een paar tegelijk! Op dit moment Realistische en pragmatische rechtsvinding van Schoordijk en Moi, Zlatan van Ibrahimovic.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Het delen van een gevangeniscel met mij gun ik niemand, maar als ik toch moet kiezen dan kies ik mijn Franse vrouw Marie-Claire die me al bijna 38 jaar heeft verdragen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven