Mr. van de week: Willem van Boom

Delen:

vanboom 2010-100Mr. van de week is Willem van Boom, hoogleraar burgerlijk recht aan de Erasmus Universiteit. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Vereniging voor Burgerlijk Recht bedacht Van Boom in 2010 de VBR Publicatieprijs. Dit is een prijs voor de auteur van het artikel dat in 2011 de meest belangwekkende bijdrage leverde aan kennis en verbetering van het burgerlijk recht. Tot 1 januari 2012 kan men nominaties voor deze prijs aanmelden. Men kan zowel eigen artikelen als die van anderen aanmelden (zie www.verenigingvoorburgerlijkrecht.nl).

Er zijn al zoveel prijzen, waarom vond u het nodig om de Vereniging voor Burgerlijk Recht voor te stellen om nog een prijs in te stellen?

Op het gebied van het burgerlijk recht bestaan er in ons land nauwelijks prijzen. We zijn kennelijk nogal zuinig met complimenten uitdelen. En dat is niet goed, want die stimuleren juist. Zeker voor jonge wetenschappers in dit gebied is er geen goede manier om publiekelijk beloond te worden voor kwaliteit. En daardoor is het moeilijk om te weten of je werk wel op waarde wordt geschat door je ‘peers’. Door deze prijs in te stellen, wil de Vereniging voor Burgerlijk Recht dus de impact van tijdschriftartikelen tastbaarder maken.

Op uw eigen site zagen we een indrukwekkende lijst publicaties. We nemen aan dat u als bedenker van de prijs niet in aanmerking komt om genomineerd te worden. Vindt u dat jammer?

Helaas, bestuursleden van de Vereniging zijn uitgesloten van deelname. Maar het feit dat ik nog nooit een prijs heb gewonnen, is wel een aanleiding voor het instellen van de prijs. Dat kan natuurlijk ook aan de dubieuze kwaliteit van mijn werk liggen, maar bij collega-hoogleraren staan er toch ook nauwelijks bokalen in de kast. En als ik tegenwoordig de c.v.’s zie van buitenlandse kandidaten voor een baan, valt me vaak op dat die wel allerlei prijzen hebben gewonnen tijdens en na hun studie. Dat moet hier ook kunnen, dacht ik. Zeker in een gebied dat zo breed is als het burgerlijk recht.

Wat zijn de belangrijkste criteria waaraan een prominent wetenschappelijk artikel zoals wordt gezocht voor deze prijs moet voldoen?

De jury onder leiding van professor Gerrit van Maanen beslist wie de prijs wint, en daarbij kijkt ze welke publicatie de meest belangwekkende bijdrage aan de kennis en verbetering van het burgerlijk recht in brede zin heeft geleverd. Er moet dus wel een nieuw inzicht, een spannende gedachte of een heel grondige analyse van een leerstuk in zitten.

Soms lijkt het wel: hoe meer voetnoten, hoe beter. Kan een artikel waaronder geen noten staan ook een goed artikel zijn?

Tja, veel verwijzingen in voetnoten is natuurlijk echt iets van juristen. Maar natuurlijk kan het minder. Wat nu nog te veel gebeurt, is dat auteurs volledig willen zijn met hun voetnoten. Ze verwijzen dan vaak naar van alles en nog wat, omdat ze bang zijn iets over het hoofd te zien. Maar misschien gaat dat veranderen want we zien langzaam een ontwikkeling in de juridische wetenschap naar het ‘tellen’ van verwijzingen naar een artikel. Als dat zich doorzet, dan zal die citatiescore belangrijk worden voor het aanzien van wetenschappers. En dat zal er toe leiden dat er minder verwijzingen zullen zijn naar oninteressante artikelen. Je zou toch niet willen dat een auteur die niets zinnigs te melden heeft, een hoge citatiescore krijgt? Dus ik verwacht op termijn wel verandering in de manier van citeren. Er kleeft trouwens wel een risico aan, namelijk dat bevriende auteurs een ‘kartel’ met elkaar aangaan en vooral naar elkaar gaan verwijzen. Minder voetnoten is dus niet per se beter…

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Academici die zich blijven ontwikkelen en nieuwe paden blijven inslaan.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Art. 1 jury-reglement VBR publicatieprijs. Is weliswaar geen wet, maar wel héél mooi.

Welk wetsartikel het slechtst?

Art. 7:4a BW zoals voorgesteld in wetsvoorstel 31 461.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ik hoop dat dat nog komt, namelijk als ik eindelijk eens een prijs win! Maar anders is het de dag waarop ik samen met collega Michael Faure een grote subsidie van onze universiteit kreeg. Is eigenlijk ook een prijs, toch?

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.professorvanboom.eu

Welk boek las u het laatst?

“The two Mr. Gladstones – A study in Psychology and History” van Travis Crosby. Leuke combinatie van geschiedenis en psychologie.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Iemand met wie je zo vrijelijk kunt praten dat het lijkt alsof de muren verdwijnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven