Mr. van de woensdag: Marc Blom

Delen:

Marc BlomMr. van de dag is Marc Blom (bestuursvoorzitter van NautaDutilh). Advocaten van NautaDutilh hebben de afgelopen vijf zondagen les gegeven aan kinderen uit achterstandswijken in de Weekendschool, om hen kennis te laten maken met het begrip ‘recht’. De advocaten lieten de kinderen een kijkje nemen in de keuken van de praktijk (o.a. rechtbank en politiebureau). Ook maakten de kinderen zelf een grondwet.

Waarom is voor deze opzet gekozen?

Het is een prachtige manier voor ons kantoor om een bijdrage te leveren aan de kansen van deze leerlingen en hun begrip van recht en alles wat daarmee samenhangt te vergroten. Onze advocaten worden op hun beurt uitgedaagd om op een creatieve manier uit te leggen wat hun werkterrein is en dit vanuit een hele andere invalshoek te benaderen.

Hoe zag de grondwet van de kinderen eruit? Kunnen we die als potentiële nieuwe grondwet beschouwen?

Tijdens het spelen van het spel ‘eiland zonder wetten’, realiseren kinderen zich dat het nodig is om wetten en regels te hebben in een samenleving. Wetten die de kinderen in de grondwet opnemen zijn bijvoorbeeld: geen geestelijk en fysiek misbruik; geen discriminatie en behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wil worden. De eerste en belangrijkste steen voor het bouwen van de constitutie is gelegd, de essentie is geraakt. Maar voor het afbouwen van het huis (lees staatsbestel) zijn nog meer materialen nodig.

Verwacht u op den duur ook nieuwe werknemers uit deze doelgroep?

Het is opvallend hoe snel de kinderen de informatie oppakken. Alles wat ze uitgelegd krijgen, passen de leerlingen tijdens de cases toe en daarnaast stellen ze veel scherpe vragen. Tijdens de laatste les vertelde een aantal leerlingen dat ze advocaat willen worden. Vooral het houden van pleidooien vonden ze erg mooi. Een meisje kon haar geluk niet op toen ze een toga mocht dragen. Het was als een droom die werkelijkheid werd. Het zou natuurlijk mooi zijn als deze droom in de toekomst ook voortgezet kan worden.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat is Huib van Everdingen, die mijn patroon werd toen ik bij NautaDutilh ging werken. Ik geloof er erg in dat het van belang is in je carrière een mentor te hebben, en Huib heeft die rol voor mij met verve gespeeld.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Voor mij is dat een artikel waar weinig juristen mee te maken krijgen: artikel 17 van de Wet Giraal Effectenverkeer, dat leveringen van een aandeel in een verzameldepot zoals die wet dat kent, regelt. De Wet Giraal Effectenverkeer vind ik een erg mooi voorbeeld van hoe de wetgever zijn macht kan gebruiken om een maatschappelijk wenselijk doel – afscherming van effecten van de cliënt van een mogelijk faillissement van de bank die de effecten bewaart voor de cliënt – te bereiken. Artikel 17 symboliseert dat.

Welk wetsartikel vindt u het slechtst?

Artikel 3:84 lid 3 van het BW, dat overdracht tot zekerheid verhindert. Dit is een rechtspolitieke bepaling die sinds de invoering van het nieuwe BW in 1992 meer problemen heeft veroorzaakt dan opgelost. Als advocaat moet je er misschien niet ontevreden mee zijn, want het zorgt voor een hoop werk, maar ik denk dat de praktijk er bepaald niet gelukkiger van is geworden.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Het is moeilijk kiezen, maar ik denk dat ik het opzetten van de zekerhedenstructuur bij DAF in 1992 nog steeds als eenhoogtepunt kan zien.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Die vraag beantwoord ik niet, want dan wordt het reclame.

Welk boek las u het laatst?

Cité de la joie van Dominique Lapierre over het leven in de sloppenwijken van Calcutta. Een zeer indrukwekkend boek en een absolute aanrader.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Onzinnige vraag, maar als ik het egoïstisch bekijk antwoord ik: met mijn vrouw. Als ik het minder egoïstisch bekijk, wil ik het haar natuurlijk niet aandoen en dan zou ik echt niemand weten.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven