Mr. van de woensdag: prof. Han Wansink

Delen:

Han WansinkMr. van de dag is prof. Han Wansink, hoogleraar Verzekeringsrecht aan het Verzekeringsinstituut van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Wansink is onlangs uitgeroepen tot Gouden Peer Verzekeringsrecht 2008. Een uitgebreid interview met Gouden Peer Wansink is te lezen in Mr. magazine, dat vrijdag is verschenen.

Was u verrast door uw uitverkiezing?

Eerlijk gezegd, niet helemaal.

Verwacht u nu een plotselinge loopbaanverandering?

Nee hoor!

Wat ziet u als de sociale functie van verzekeren?

Het zo veel mogelijk waarborgen aan de individuele burger en ondernemer dat verwezenlijking van de onvoorziene risico’s die eigen zijn aan:

  1. het bestaan
  2. het deelnemen aan het maatschappelijk verkeer of
  3. de uitoefening van een bedrijf of beroep

en die de burger of ondernemer niet zelf kan dragen, zijn bestaanszekerheid niet teloor doet gaan.

Wat is uw professionele standpunt inzake omzetgerelateerde bonussen bij polissen voor tussenpersonen?

Ik kon in beginsel leven met een systeem, zoals het civielrechtelijk al jaren geldt (art. 7:418 BW) waarin dit soort bonussen zijn toegestaan, mits de klant ondubbelzinnig tevoren is gewezen op het verkrijgen daarvan en dus op het persoonlijk eigen belang van de tussenpersoon. Tegelijkertijd weet ik dat het een illusie is te denken dat de grote meerderheid van de tussenpersonen in het huidige tijdsbeeld die ‘transparantie’ opbrengt. Een verbod, zoals door minister Bos nu is voorgesteld, viel in die zin als maatregel wel te verwachten.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Sprekend over het verleden zijn dat mijn promotor Pieter Clausing en Lodewijk Sillevis-Smitt van wie ik op het terrein van arbitrage zo veel geleerd heb. Sprekend over het heden zijn dat de ‘(oudere) jongere’ juristen met wie ik in allerlei gremia nog steeds mooie juridische activiteiten ontwikkel.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Alle bepalingen in de grondwet die de basale menselijke vrijheden beogen zeker te stellen.

Welk wetsartikel het slechtst?

Alle partijpolitiek geïnspireerde regelgeving.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Ex aequo in volgorde van tijd mijn promotie cum laude in 1987, mijn oratie in het Academiegebouw in het kader van mijn benoeming in Leiden in 2006 en het feestelijke (verrassings)symposium met alles erop en daaraan op mijn zestigste verjaardag.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Kluwer Plaza.

Welk boek las u het laatst?

Een herlezing: R.J. Peskens, Twee vorstinnen en een vorst.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Ik ben volledig ongeschikt om met iemand een cel te delen. Maar als het dan toch moet, met iemand die vast zit louter vanwege het verbaal uiten van zijn door het heersende regiem niet gewenste politieke opvattingen.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven