Mr. van de woensdag: Radboud Ribbert

Delen:

Radboud RibbertMr. van de dag is Radboud Ribbert (advocaat Ribbert Advocaten). Ribbert houdt vandaag een lezing op het Congres Mediaproof 2008 over de nieuwe wet: de Multimediawet.

Wat is de centrale stelling van uw lezing?

Ik ga uitleggen op welke wijze de overheid vindt dat de omroep wordt klaargestoomd voor het digitale tijdperk. Rijkelijk laat, zou je kunnen zeggen.

Wat is daarvan de relevantie voor het recht?

De nieuwe Mediawet, die ik de Multimediawet heb gedoopt, gaat uit van geheel nieuwe begrippen. Ik ga de toehoorders uitleggen, ook met een schematisch overzicht, hoe het nieuwe begrippenkader werkt.

Tot welke aanbevelingen komt u?

De taakopdracht van de publieke omroep is erg ruim omschreven. De publieke omroep moet altijd en overal, dus via kabel en ether, maar ook via het internet en op je mobiele telefoon beschikbaar zijn. Door het zo ruim te formuleren zou er sprake kunnen zijn van concurrentievervalsing ten op zichte van de commerciële omroepen. Het zou goed zijn de taakopdracht beperkter te formuleren.
Bovendien moeten producenten van televisieprogramma’s zich er bewust van zijn, dat de door hen gemaakte programma’s niet alleen via de kabel worden doorgegeven, maar ook via het internet (bijvoorbeeld via uitzendinggemist.nl) en via mobiel. De contracten tussen de producenten en de omroepen dienen daar op te worden aangepast.

Is uw lezing te downloaden of te bestellen, en zo ja, waar?

Deze is verkrijgbaar via mijn kantoor. Stuur een mail naar info@ribbert.com en u krijgt de presentatie toegestuurd.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

De cliënt. Het is geweldig om met jouw juridische gereedschapskist voor de cliënt een probleem op te lossen of de cliënt een stap, of liever een behoorlijke sprong, verder te helpen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 1 van de Auteurswet: "Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of diens rechtverkrijgenden, om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld." Dit artikel stamt uit 1912 (!) en staat, ondanks het digitale geweld, als een huis.

Welk wetsartikel het slechtst?

Ik vind artikelen in de socialeverzekeringssfeer vaak niet om te lezen.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Daar werken we naartoe! Wel heb ik de laatste jaren een aantal leuke uitspraken verkregen in conflicten met collectieve rechtenorganisaties, als Buma/Stemra en Sena. Deze uitspraken waren leuk, omdat rechtregels opnieuw geïnterpreteerd werden, of nieuwe bepalingen voor het eerst werden toepast.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Rechtspraak.nl en natuurlijk ons eigen weblog, met allemaal juridisch nieuws uit de media en entertainmentbranche. Te vinden via de site ribbert.com. Je kunt je eenvoudig op de nieuwsbrief abonneren, en even makkelijk weer uitschrijven.

Welk boek las u het laatst?

‘Onze Oom’ van Arnon Grunberg. Een aardig boek, maar een boek als Tirza was beter.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Madonna, en dan nemen we het laatste bewogen jaar van haar even door.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven