Mr. van de zaterdag: Freek Schols

Delen:

Freek Schols

© R. Moes

Mr. van de dag is prof. Freek Schols, omdat hij per vandaag benoemd is tot hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Notarieel recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Schols was al hoogleraar Estate Planning aan deze universiteit.

Wat heeft u tot deze stap gezet?

De juridische wetenschap en onderwijs (mede in combinatie) hebben mij altijd enorm geboeid, hetgeen de reden is geweest om verbonden te blijven aan de universiteit en de keuze om te promoveren. In mijn jeugdige overmoed dacht ik wel eens stiekem dat het hoogleraarschap wel iets voor mij zou zijn. Maar die laatste stap is moeilijk te plannen. Die ‘overkomt’ je min of meer. De inkt van de benoeming tot hoogleraar Estate Planning bij het Centrum voor Notarieel Recht (CNR) in 2007 was als het ware net droog, toen ik werd gepolst voor de onderhavige functie. Ik voelde me in de functie van hoogleraar Estate Planning als een vis in het water en de uitdaging was groot genoeg. Ik heb daarom even getwijfeld, maar uiteindelijk toch de knoop doorgehakt en ben in deze nieuwe functie gestapt. Het is een enorme eer om mijn leermeester Van Mourik op te volgen, die op zijn beurt zijn leermeester Luijten opvolgde. Een mooi lijntje, dat wel verplichtingen schept. Bovendien geeft de nieuwe (kern)leerstoel meer ruimte om een en ander op eigen leest te schoeien. Het zal een flinke klus worden, maar het is prachtig om mijn Alma Mater, en in het bijzonder het CNR, te kunnen dienen.

In welk opzicht gaat u erop vooruit?

Ik word de ‘chef’ van het CNR.

In welk opzicht gaat u erop achteruit?

Ik word de ‘chef’ van het CNR.

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Dat zijn er velen, op diverse onderdelen van de sport (onderwijs, wetenschap, bestuur, wetgeving, praktijk). Ik kan ze niet allemaal noemen. Vanzelfsprekend is mijn leermeester Van Mourik een grote inspirator. Maar ook mijn juridische broers Bernard en Dominique en collega Burgerhart, allen in theorie en praktijk. Wat dacht u van namen als Kortmann, Verbeke en De Boer? Ook de jonge hooggeleerde notariële rechtshistoricus Roes kan ik noemen, alsmede collega’s op de universiteit die naast het besturen (het leven van een hoogleraar gaat niet meer alleen over wetenschappelijke rozen) nog toekomen aan de beoefening van de wetenschap. Thans put ik met name inspiratie uit degenen die van het positieve recht kunnen abstraheren, over grenzen heen kijken, durven te leren en voortborduren op de geleerde lessen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Er bestaan vele mooie artikelen. Een daarvan is art. 4:126 BW. Het generalistische denken – dat men terug ziet in de notariële opleiding – straalt ervanaf. Een smeltkroes van erfrecht, huwelijksvermogensrecht, levensverzekeringsrecht, schenkingsrecht en algemeen vermogensrecht. De fijnproever ontwaart ook fiscale aspecten. Kortom, een aanrader voor het weekend.

Welk wetsartikel het slechtst?

Technisch slechte artikelen zijn er genoeg. Het kan immers altijd mooier. De strekking van een regeling is evenwel belangrijker dan wat er daadwerkelijk in woorden staat. Bij ‘slecht’ denk ik meer aan regelingen die – in mijn optiek – niet beantwoorden aan de maatschappelijke behoefte of opgezet zijn met onvoldoende kennis van zaken. Als u een voorbeeld wilt: art. 5.4 Wet Inkomstenbelasting 2001 (erfrechtelijke verkrijgingen en box III).

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Mijn promotie in 2005 (‘quasi-erfrecht met bindende elementen’).

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

www.rechtspraak.nl

Welk boek las u het laatst?

‘Nachttrein naar Lissabon’ van Paul Mercier. Vaak weggelegd, maar kon vervolgens de verleiding niet weerstaan de draad weer op te pakken.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Met niemand! Degenen van wie ik veel houd, gun ik, hoewel ik ze graag dichtbij me heb, alle vrijheid.

Weet u een goede Mr. van de Dag? Mail ons: redactie@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven