Mr. van de week: Annet Koster

Delen:

Annet Koster

Mr. van de week is Annet Koster. De juriste, op dit moment directeur bij MKB-Nederland, wordt op 1 maart directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

De zeescheepvaart kent veel dossiers met juridische invalshoeken, zoals staatssteun, bestrijding van piraterij en het terugbrengen van CO2- en zwavelemissies. Welke toegevoegde waarde heeft uw juridische achtergrond in uw nieuwe baan?
Het recht is natuurlijk een zeer breed vakgebied. Tegelijkertijd beschikt elke jurist, denk ik, over een aantal basiskwaliteiten. Denk hierbij aan doelgerichtheid, nauwkeurig werken  en goede schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden. Kwaliteiten die ik juist in mijn nieuwe baan optimaal kan en zal moeten gebruiken.

Heeft u affiniteit met de zeevaart?
Ik heb mij de afgelopen jaren met heel veel plezier mij ingezet voor de belangen en de ondersteuning van ondernemers breed. Toen mij korte tijd terug werd gevraagd wat een eventuele vervolgstap zou kunnen zijn, antwoordde ik dat ik graag naar Rotterdam wilde: ‘iets met de haven en schepen’. Puur op buikgevoel. Ik vind het een stoere sector die sterk verbonden is met Nederland en zijn geschiedenis. Mooie familiebedrijven en een internationaal karakter.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Ik kan antwoorden dat deze kans om mij voor de reders in te gaan zetten, moet worden bestempeld als hoogtepunt. Echt juridisch is echter het proefproces dat ik, vanuit mijn functie bij MKB-Nederland, in 2011 ben gestart tegen een aantal internetbedrijven om acquisitiefraude aan te pakken. Formeel juridisch werd gesproken over een verlies van het proces. Lobbytechnisch kan echter gesproken worden over een succes: vanaf 1 juli 2016 is acquisitiefraude strafbaar geworden.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn met het noemen van namen. Ik houd het dan ook graag bij het waarom van de keuze voor rechtsgeleerdheid. Al aan het begin van de middelbare school wilde ik graag kinderrechter worden. Zeer ideologisch had ik de wens om de neerwaartse spiraal te doorbreken waarin kinderen terecht kwamen die met justitie in aanraking waren gekomen. Ik heb dan ook heel bewust de keuze gemaakt voor deze studie. Echter al snel bleek dat deze specifieke RAIO opleiding werd gestopt en je alleen kon kiezen voor een basisopleiding.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik heb in mijn middelbareschooltijd veel plezier beleefd met het ‘Model European Parliament’, het MEP. Ik heb zowel op nationaal als internationaal niveau me over Europese vraagstukken mogen buigen. Juist in deze tijd met veel aandacht en discussie over Brexit en de toegevoegde waarde van Europa zou ik graag meer mensen een dergelijke ‘MEP-ervaring’ gunnen: het geeft een perfect beeld van wat het betekent om Europeaan te zijn.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
wetboek-online.nl. Omdat ik geen praktiserend jurist ben, heb ik niet standaard de wetbundels nog op mijn bureau staan. Tegelijkertijd grijp je als jurist nu eenmaal vaak en snel terug op een bepaald wetsartikel. Heerlijk om dit online zo snel op te kunnen zoeken.

Welk boek las u het laatst?
‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonasson. Ik weet het, ik was rijkelijk laat met het lezen van dit boek, de film was immers al uit. Tegelijkertijd heeft het altijd mijn voorkeur om boeken te lezen in plaats van de film te bekijken. Ik vind het beeld dat je in je hoofd van mensen en scenes maakt nu eenmaal vaak mooier dan dat deze ooit verfilmd kunnen worden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Hmmm, dit vind ik een lastige. Ik twijfel sterk. Mijn familie is een voor de hand liggende; deze is mij dierbaar en ik kan niet zonder ze. Tegelijkertijd wil ik graag snel uit de cel, dus zou ik kiezen voor een Houdini-achtige figuur. Tot slot, een dergelijke cel biedt je ook veel gelegenheid om iemand die je bijzonder vindt echt te leren kennen. In dat kader zou ik opteren voor Elon Musk: een ondernemer die buiten elke ‘box’ denkt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven