Mr. van de week is Boudewijn Kanen. Hij is als arbeidsrechtadvocaat verbonden aan het Amsterdamse kantoor Liber Dock. Hij werkte mee aan de eerste arbeidsrecht podcast.
Waarom zijn ze bij u gekomen om mee te werken met deze podcast?
Omdat ik door mijn collega Ronald Beltzer – samen met journaliste Veerle Corstens initiatiefnemer van de podcast – ben gevraagd.
Wat heeft u ervoor moeten doen?
Iets wat we natuurlijk altijd al doen voor onze klanten, namelijk de actualiteit bijhouden. Doel van de podcast is om luisteraars bij te praten over de actualiteiten op het vlak van het arbeidsrecht. Ik zal hiervoor regelmatig aanschuiven.
Welke onderwerpen heeft u al behandeld en welke staan er nog op stapel?
Wat er nog op stapel staat hangt af van de actualiteit van dat moment. In de eerste aflevering heb ik gesproken over het plan uit het regeerakkoord om ontslag mogelijk te maken bij samenloop (cumulatie) van op zichzelf niet helemaal voldragen ontslaggronden. Daarmee hoopt de regering het aantrekkelijker te maken voor werkgevers om onbepaalde tijd-contracten aan te bieden. Nu is die samenloop niet mogelijk en moet ten minste een grond volledig zijn voldragen voordat een verzoek tot ontslag zal worden gehonoreerd. Omdat het voor de praktijk moeilijk is om de dossiers helemaal op orde te hebben, is de drempel om van personeel af te komen (te) hoog en zijn werkgevers terughoudend met onbepaalde tijd-contracten; iets wat de wetgever juist niet beoogt. In de podcast adresseren we wel een aantal vragen die nog door de wetgever moeten worden beantwoord om tot een voor de praktijk werkbare implementatie van deze plannen te komen.
Verder kwam aan de orde in hoeverre werkgevers arbeidsvoorwaarden van werknemers kunnen wijzigen door daarover overeenstemming met de ondernemingsraad te bereiken zonder de werknemer daar verder bij te betrekken. De meningen zijn verdeeld over de vraag of dit juridisch kan omdat de ondernemingsraad werknemers normaal gesproken niet rechtstreeks kan binden en de wetgever strenge eisen stelt aan eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden.
Ook is de bekende problematiek rond ZZP’ers aan de orde gekomen.
Voor wie is deze podcast eigenlijk bedoeld?
Voor iedereen die is geïnteresseerd in en zich bezighoudt met het arbeidsrecht. Dus van bedrijfsjuristen tot advocaten.
Niet om flauw te doen, maar bij een podcast denken we toch vooral aan de iPod en mp3-spelers. Old school dus. Waarom is dit medium toch geschikt om een juridische boodschap over te brengen?
De podcast bestaat al lang maar kent een revival. Amerika loopt voorop. Eind 2016 luisterden volgens Forbes al 57 miljoen Amerikanen maandelijks naar podcasts. Ook in Nederland is de podcast bezig aan een opmars en zet bijvoorbeeld ook BNR Radio daar sterk op in.
Bovendien biedt de podcast voordelen. Het is een vorm van on demand kennisdeling. Het wordt vaak beluisterd in de auto of tijdens het hardlopen. Bovendien is het erg gerichte communicatie waardoor het erg geschikt is voor niches, zoals in dit geval het arbeidsrecht.
Als u het voor het zeggen had dan?
Ik zou aan de slag gaan met de medezeggenschap. Denk aan de rol van de ondernemingsraad in internationale concerns en de toekomst van het vakbondsmodel. Hoewel een groot deel van de werknemers nog steeds onder een cao valt, kalft het draagvlak van vakbonden af. De vraag is hoe lang dat systeem houdbaar is. Interessant om de tanden in te zetten, al zijn de oplossingen allerminst eenvoudig.
Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Dat ik met een ondernemingsraad extra checks and balances in een op te richten (internationale) joint venture heb kunnen afdwingen. We hebben het voor elkaar gekregen dat de structuurregeling vrijwillig wordt toegepast en er een raad van commissarissen werd geïnstalleerd voor onafhankelijk toezicht op de samenwerking tussen de joint venture partijen.
Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Volgens mij al eens genoemd in deze rubriek, maar dan zou ik toch Peter Wakkie zeggen. Ik denk dat Wakkie een mooi voorbeeld is van iemand die een opdracht breder insteekt dan alleen vanuit het juridische om tot een oplossing te komen. Daar geloof ik ook in, het recht als instrument om tot de beste oplossing voor de onderneming te komen. Ik zou daar graag eens met hem over van gedachten wisselen.
Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Lastig, misschien dat ik niet alleen arbeidsrechtspecialist ben maar ook certified pension lawyer.
Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Rechtspraak.nl
Welk boek las u het laatst?
Behalve juridische boeken, geen want ik heb een vrouw en drie kleine kinderen (0-4 jaar) waar ik graag leuke dingen mee doe; van lezen komt het niet.
Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Barack Obama, inspirerende vent die met visie, duidelijke taal en menselijkheid een enorme massa hoop heeft gegeven en geïnspireerd.