Mr. van de week: Laura Zuydgeest

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Patricia Steur

Mr. van de Week is Laura Zuydgeest (1984), advocaat bij GMW Advocaten in Den Haag. Vorige week stond zij een gezin bij, waarvan de kinderen ontbraken op een klassenfoto omdat zij toen het Offerfeest vierden. De rechter kende een schadevergoeding toe aan het gezin, wat tot veel maatschappelijke ophef leidde.

Al een beetje bekomen van die reuring?
Bizar hoeveel ophef de zaak teweeg heeft gebracht terwijl het in de kern gewoon een civielrechtelijk conflict is tussen ouders en een school. Omdat het toevallig om de islam gaat, is het veranderd in een politiek en emotioneel debat, inclusief hatelijke reacties.

Hoe kwam dit moslimgezin eigenlijk bij u terecht?
Ik ben gespecialiseerd in gelijkebehandelingswetgeving en heb hier veel over geschreven.

Waar zat precies de schade die is geleden?
De kinderen hebben schade geleden omdat zij ontbraken op de officiële klassenfoto. Een foto die ook nog eens maandenlang in de klaslokalen heeft gehangen. Maar daar gaat het niet alleen om. De rechter heeft geoordeeld dat de school zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. Discriminatie levert volgens wet en rechtspraak per definitie aantasting van eer en goede naam op. Een vergoeding is in dat geval zonder nader bewijs van schade op zijn plaats ter genoegdoening van een ‘geschokt rechtsgevoel’. Daarbij geldt de vergoeding als een sanctie die in ieder geval voldoende effectief, afschrikwekkend en evenredig dient te zijn. Het mag niet louter gaan om een symbolisch bedrag. Onder verwijzing naar bestaande rechtspraak, is er een bedrag gevorderd van 5.000 euro per kind. De rechter heeft 250 euro per kind toegewezen. De vraag is of een dergelijke sanctie voldoende afschrikwekkend is.

Er wordt nu gezegd: er zijn altijd wel kinderen die met reden afwezig zijn. Dan is er een bruiloft waarvoor ze vrij kunnen krijgen, dan weer een Hindoestaans feest. Dan kun je bijna nooit een klassenfoto organiseren, óf je moet schadevergoeding betalen.
Ik vind dat echt flauwekul. Een school hoeft volgens de wet alleen rekening te houden met religieuze verlofdagen en dus niet met verlof wegens een bruiloft. Religieuze verlofdagen zullen op een hand te tellen zijn. Van een school kan worden gevergd dat zij hiermee rekening houdt. Mocht de school toch per ongeluk een bijzondere activiteit plannen op een religieuze feestdag, dan dient zij zich volgens de rechter in te spannen om het onderscheid op te heffen. Hoe ver die inspanningsplicht reikt, zal steeds afhangen van de omstandigheden van het geval. Een passieve houding is echter onacceptabel.

Als u het voor het zeggen had dan…?
Worden de bezuinigingen op de advocatuur teruggedraaid en blijft de advocatuur altijd onafhankelijk en toegankelijk.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Uitspraak HvJ EU inzake vrije advocaatkeuze in UWV-procedures waar ik samen met mijn kantoorgenoot Lis van Engelen aan heb gewerkt.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn cliënten motiveren mij om tot het uiterste te gaan. Verder ben ik heel blij met mijn collega’s omdat sparren altijd leidt tot inspiratie en nieuwe inzichten.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Doorgaans treed ik in discriminatiezaken vooral voor werkgevers en dienstverleners op.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?
Artikel 17 Grondwet. Iedereen heeft het recht om een oordeel te vragen aan een rechter. Niemand zou hiervan een verwijt mogen worden gemaakt. Eén van de pijlers van onze rechtsstaat.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Legal Intelligence voor het raadplegen van jurisprudentie en literatuur.

Welk boek las u het laatst?
The subtle art of not giving a f*ck. A Counterintuitive Approach to Living a Good Life
, van Mark Manson.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Een goede strafrecht advocaat zodat ik snel weer buiten sta. Ik houd niet zo van kleine ruimtes.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top