Mr. van de week: Peter de Haan

Delen:

Mr. van de week is Peter de Haan. Hij is senior adviseur bouwregelgeving bij Rijkswaterstaat en promoveerde aan de Radboud Universiteit op het proefschrift ‘De preventieve en de repressieve toetsing aan bouwtechnische voorschriften in het publieke bouwrecht. Constructieve veiligheid nader beschouwd’. Hij concludeert daarin kortweg dat geprivatiseerd bouwtoezicht veilig is.

Geprivatiseerd bouwtoezicht is een enorm heet hangijzer, zeker na de brand in de Grenfell Tower in Londen op 14 juni. Op basis waarvan concludeert u dat geprivatiseerd bouwtoezicht veilig is?
Er is nu geen verplichte controle door de gemeente van het bouwwerk. De kwaliteitsborger, een private toetser, is straks wel verplicht het gerealiseerde bouwwerk te controleren. Die kwaliteitsborger is onafhankelijk van de aannemer. Dat leidt in ieder geval in theorie tot een hogere bouwkwaliteit onder het wetsvoorstel Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Ook Nederland wil het bouwtoezicht deels privatiseren, maar het wetsvoorstel in kwestie strandde in de Eerste Kamer. Had u uw proefschrift niet beter eerder kunnen publiceren?
De stemming in de Eerste Kamer is alleen aangehouden. De VVD, D66 en PvdA hebben toegezegd voor het wetsvoorstel te zullen stemmen. Onder meer het CDA twijfelt. Mogelijk overtuigt het proefschrift alsnog voor het wetsvoorstel te stemmen zonder dat een novelle nodig is. Ook kan de nieuwe regering het proefschrift betrekken bij de vraag of deze met een novelle aan de bezwaren in de Eerste Kamer tegemoet wil komen. De Eerste Kamer kan dan over het wetsvoorstel stemmen zoals het wordt gewijzigd door de novelle. De timing is perfect. Ik denk niet dat mijn onderzoek zoveel aandacht zou hebben gekregen als het eerder was verschenen. De impact zou kleiner zijn als het proefschrift was verschenen voor de stemming in de Tweede Kamer. Er was een ruime meerderheid in die Kamer.

Hebben gemeenten wel kaas gegeten van constructieve veiligheid?
Gemeenten toetsen van oudsher vooral op constructieve veiligheid en brandveiligheid. Dat is positief aangezien veiligheid prioriteit moet hebben. De brand in de Grenfell Tower en de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport onderstrepen dat. Probleem is dat door herprioritering en jarenlange bezuinigingen met name kleinere gemeenten onvoldoende kennis en capaciteit hebben voor deugdelijk bouwtoezicht.

Hoe veilig zijn onze gebouwen eigenlijk?
Er vinden in Nederland gelukkig weinig grote ongelukken op het gebied van constructieve veiligheid plaats. Vambersky en Sagel waarschuwden in 1997 echter al dat het veiligheidsniveau afneemt. De gedeeltelijke instorting van de parkeergarage in Eindhoven leert ons dat er in de toekomst mogelijk wel grote ongelukken met dodelijke slachtoffers zullen plaatsvinden.

Als u het voor het zeggen had dan?
Ik zou willen dat in het publieke bouwrecht meer aandacht is voor constructieve veiligheid en brandveiligheid. Overigens lijkt de politiek zich door de recente ongelukken bewuster van de noodzaak van meer bouwveiligheid. Zo hebben het CDA en de VVD aan demissionair minister Plasterk Kamervragen gesteld over de relatie tussen de instorting in Eindhoven en het geldende en het voorgenomen bouwtoezicht.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Het zijn van auteur en redacteur voor Tekst & Commentaar Ruimtelijk Bestuursrecht (zevende, achtste en negende druk).

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn promotor, Tonny Nijmeijer, en Co van Zundert, die vanaf de eerste druk redacteur is voor deze Tekst & Commentaar.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Anders dan je van een gepromoveerd jurist zou verwachten, ben ik een echte bèta. Tijdens mijn vorige studie Civiele Techniek (weg- en waterbouwkunde met de specialisatie constructies) heb ik voor al mijn zes tentamens mechanica (krachtenleer) een tien gehaald. Toen ik na het cum laude afstuderen vervolgens Nederlands recht ging studeren, vroegen velen zich af wat me bezielde. Mijn bijzondere achtergrond maakte het mogelijk over zo’n technisch onderwerp een juridisch proefschrift te schrijven.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
www.overheid.nl. Het omgevingsrecht verandert zo vaak dat je voor de meest recente versie van regelgeving helaas niet enkel op papier kunt vertrouwen.

Welk boek las u het laatst?
“De keerzijde” van Michael Connelly. Ik vind het leuk dat zijn hoofdpersoon, rechercheur Harry Bosch, is vernoemd naar de beroemde Bossche schilder Hiëronymus Bosch. Sinds een paar maanden woon ik met veel plezier in Den Bosch.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou dat niemand willen aandoen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven