Mr. van de week: Rieke Samson-Geerlings

Delen:

Rieke Samson-Geerlings

Mr. van de week is Rieke Samson-Geerlings. Zij wordt voorzitter van het Adviescollege Levenslanggestraften. Het Adviescollege gaat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie adviseren of een levenslanggestrafte na de eerste 25 jaar celstraf in aanmerking kan komen voor re-integratie-activiteiten, voorafgaand aan de herbeoordeling.

Wat wordt de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

Dat wordt het in één team samenwerken met de twee leden gedragsdeskundigen. Als OM’er en nu als raadsheer-plaatsvervanger maak ik natuurlijk veel gebruik van rapportages van gedragsdeskundigen. Toch is dat natuurlijk wat anders dan het samen eens moeten worden. Daar kijk ik erg naar uit.

Voorziet u maatschappelijke verontwaardiging als een levenslanggestrafte op advies van uw commissie op vrije voeten komt? Zo ja hoe gaat u daarop anticiperen?

Dit lijkt mij onvermijdelijk. Iedereen weet hoe gevoelig de lengte van straffen ligt in de samenleving. Iedereen heeft daar een mening over en is niet eenvoudig van het tegendeel te overtuigen. Ook hier geldt, zoals voor veel onderwerpen in het publieke debat op dit moment, dat feiten, waaronder resultaten van wetenschappelijk onderzoek, worden gezien als ‘een mening’ en niet zonder meer worden geaccepteerd. Hoe we daarop gaan anticiperen moeten we natuurlijk nog in het Adviescollege bespreken, maar ik denk dat uitleggen, uitleggen, uitleggen en nogmaals uitleggen in de pers erg belangrijk zal zijn. Maar ook dan nog zal nooit iedereen het met ons eens zijn. Ik hoop dat ook als onze adviezen inhouden dat een levenslanggestrafte niet in vrijheid moet worden gesteld, de pers daar aandacht aan zal besteden. Dat zal er hopelijk aan bijdragen dat men vertrouwen krijgt in de onafhankelijkheid van de adviezen van het college. Meer kunnen we niet doen, verwacht ik.

U bent lid geweest van het College van Procureurs-Generaal en u was voorzitter van de commissie-Samson die onderzoek deed naar seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen. Welk voordeel heeft u in uw nieuwe functie van deze ervaring?

Het grootste voordeel is natuurlijk de bekendheid met de strafrechtketen, de bestuurlijke en politieke context waarbinnen het zich allemaal afspeelt en het kennen van de invalshoek van de slachtoffers.

Wat denkt u, zijn de levenslanggestraften hoopvol gestemd door uw benoeming?

De levenslanggestraften zullen niet zozeer hoopvol gestemd zijn door mijn benoeming, maar misschien wel door het instellen van het Adviescollege en de zekerheid dat er in ieder geval na 25 jaar bekeken wordt of de strafdoelen van destijds nog steeds gelden. Het feit dat er een reële kans op invrijheidstelling bestaat. Hoe reëel dat zal zijn moet de praktijk uitwijzen.

Als u het voor het zeggen had dan?

Zouden de politiek en journalistiek iets minder leven met de waan van de dag. Een beetje meer reflectie, aandacht voor onze geschiedenis en de wat verdere toekomst zou mij zeer welkom zijn.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Het mooiste van mijn loopbaan is, denk ik, dat ik een beroep en een organisatie heb gevonden die zo goed pasten. Alle functies die ik binnen en buiten het OM heb gehad heb ik vol overgave vervuld en hebben mij een enorme voldoening gegeven. Ik kan daar niet één hoogtepunt in aanwijzen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Het klinkt misschien wat abstract of hoogdravend, maar het is toch echt een rechtvaardige samenleving, waarin ieder individu serieus genomen wordt en de overheid opkomt voor de underdog aan zowel de slachtoffer- als de daderzijde.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Niets wat ik hier bekend zou willen maken.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Als ik heel eerlijk ben eigenlijk alleen de jurisprudentie van de Hoge Raad. Verder heb ik geen vaste websites die ik raadpleeg, dat is een beetje afhankelijk van de omstandigheden en de onderwerpen waar ik op dat moment mee bezig ben.

Welk boek las u het laatst?

Judas van Astrid Holleeder, na een wat slepend begin een fascinerend, maar vooral beklemmend boek.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Uitsluitend met mijn echtgenoot

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven