Mr. van de week: Roman Tarlavski

Delen:

Roman Tarlavski
Roman Tarlavski (foto: CMS)

Mr. van de Week is Roman Tarlavski, Corporate/M&A partner bij CMS Nederland. Vorige week bracht CMS het Europees M&A-onderzoek uit, waarin het kantoor meer dan 3.200 M&A-transacties, waaraan CMS heeft gewerkt, heeft geanalyseerd.

Waarom brengt CMS een onderzoek naar buiten over hun eigen M&A-activiteiten? Zit daar niks bedrijfsgeheims aan?

Cliënten vragen ons regelmatig: wat is gebruikelijk in de markt? Die vraag wordt gesteld met betrekking tot tal van bepalingen in de Sales and Purchase Agreement (SPA). Wij kwamen doorgaans niet verder dan te grijpen naar de vorige transactie waaraan wij hadden gewerkt. Dat is geen wetenschappelijke aanpak. Zo is het idee voor het onderzoek geboren. Door het verzamelen van deze data konden wij eindelijk iets intelligents antwoorden op de vraag ‘what is market’? Wij werken aan honderden transacties per jaar (443 in 2016) in nagenoeg alle Europese markten. Dat geeft ons meer dan voldoende data om een grondige en representatieve analyse te maken.

Er is weinig vertrouwelijks aan een transactie waaraan altijd tenminste twee kantoren (vaak veel meer) werken. Bovendien zijn SPA’s de laatste jaren behoorlijk gestandaardiseerd.

Wat vindt u zelf de belangrijkste conclusie van dit onderzoek?

Dat verkopers niet langer de voorwaarden dicteren. Wij hebben al een tijdje te maken met overwegend een sellers’ market. Daar lijkt nu een kentering in te komen. Ik moet zeggen dat wij daar in Nederland nog niet zoveel van hebben gemerkt. Zo zijn de liability caps – het maximumbedrag waarvoor een verkoper aansprakelijk kan worden gesteld onder de SPA – nog vrij laag en de garantietermijnen vrij kort maar het is goed om te weten dat deze verandering in andere belangrijke Europese landen is ingezet.

U stelt: het topjaar 2015 is in 2016 niet gehaald. Wat is er misgegaan?

Het jaar 2016 was zeer uitdagend jaar voor Europa. Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten, de verkiezingen in de VS, de vluchtelingencrisis, terreuraanslagen en andere ingrijpende gebeurtenissen hebben voor veel onzekerheid en nervositeit in de financiële markten gezorgd. Dankzij het laatste kwartaal is het jaar nog goed geëindigd maar het had ook anders kunnen lopen.

De glazen bol: wat verwacht u in 2017 en waarop baseert u deze verwachting?

Wij verwachten dat Amerikaanse bedrijven en investeerders hun ogen op de VS zullen richten. Het ‘America first’ sentiment en een gunstiger belastingklimaat zullen tot een toename van overnames in de VS leiden. Europa blijft echter aantrekkelijk en wij verwachten dat de kapitaalinstroom vanuit Azië onveranderd hoog blijft. Europese bedrijven, met name die bedrijven die over geavanceerde technologie en know how beschikken, blijven aantrekkelijk. Daarbij is de rente zeer laag en de cashvoorraden heel groot. Ideale omstandigheden voor M&A. Alleen politieke instabiliteit kan roet in het eten gooien.

Was u als student al van plan om in de M&A-praktijk te gaan werken?

Zoals veel jongeren die rechten willen studeren, wilde ik strafpleiter worden en onschuldige mensen uit de klauwen van justitie bevrijden. Tijdens de studie bleek al gauw dat beschermingsconstructies en overnames mij veel meer bekoorden.

Als u het voor het zeggen had dan…?

Wint Ajax de UEFA Cup en vernedert Feyenoord thuis met 5-0.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?

Dat moet nog komen.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Toen ik drie weken bezig was, vroeg ik mijn patroon: wat maakt een goeie advocaat? Ik verwachtte een hoogdravend relaas over wetskennis en rechtsgevoel. Hij blies wat sigaarrook mijn kant uit (het was 1994) en zei toen: ‘Een goeie advocaat moet goed kunnen lezen, goed kunnen schrijven en over een behoorlijke dosis gezond verstand beschikken.’ Ik denk regelmatig terug aan deze woorden.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

Ik heb laatst de perfecte smeltende chocoladebol gemaakt. Ik heb mij zelden zo moeten concentreren en inspannen.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Artikel 2:248 BW. Het zwaard van Vrouwe Justitia kan heel scherp zijn.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Thelawyer.com en Advocatie.nl voor de Nederlandse roddels.

Welk boek las u het laatst?

Moonglow van Michael Chabon.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Michelle Pfeiffer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven