Mr. van de week: Wouter Dammers

Delen:

Mr. van de week is Wouter Dammers. Zijn advocatenkantoor Lawfox (Tilburg) lanceerde op 1 november de Lawfox-shop, een webwinkel waar bedrijven, bedrijfsjuristen en advocaten juridische documenten kunnen bestellen, zoals een sommatiebrief, een dagvaarding of een ingebrekestelling.

Advocaten die online een processtuk kopen? Kunnen ze dat niet zelf opstellen?
Ik mag hopen van wel. Maar toch zie ik vaak dat advocaten gebruik maken van standaardmodellen die ze dan zelf handmatig invullen of zelfs opnieuw overtypen. En de klant mag daarvoor betalen. Met de tools kan iedereen geautomatiseerd eigen processtukken en brieven opstellen. En dat document kan dan zo nodig worden gecontroleerd door een advocaat of de juridische afdeling. Dat is een stuk efficiënter. En daarmee voordeliger voor de cliënt. Bovendien biedt de Lawfox-shop ook tools aan die specifiek zijn gericht op ICT, intellectueel eigendom en privacy. Daarvan heeft niet iedere advocaat de vereiste kennis. Ook voor de nieuwe procesinleiding is er al een tool online. Met deze vragenlijsten weet je zeker dat de belangrijkste juridische basis erin zit.  ​

Zijn de processtukken voor bedrijven en bedrijfsjuristen net zo goed als wanneer een ervaren advocaat die opstelt? Hoe garandeert u dat?
De processtukken en brieven worden opgesteld aan de hand van het doorlopen van een simpele vragenlijst. Die vragenlijsten zijn opgesteld op basis van meer dan tien jaar ervaring in het ICT-recht. De klant kan in de vragenlijst eigen keuzes en eigen antwoorden geven. En vragen zijn ook van toelichting en advies voorzien. Net als in een gesprek met een advocaat zou gebeuren. De vragenlijsten en de code daarachter wordt ook steeds geüpdatet. Is er een nieuwe beslagsyllabus? De tool past zich daarop aan. Uiteraard kan een ervaren advocaat het op maat gemaakte juridische document controleren en nader toespitsen op de specifieke situatie van de klant. Die mogelijkheid wordt klanten ook geboden aan het eind van het bestelproces.

Maar er zijn al ontzettend veel juridische doe-het-zelftools in Nederland. Hoe onderscheidt u zich van uw concurrenten?
Genoeg doe-het-zelf-tools voor simpele documenten als oprichtingsaktes, nda’s, algemene voorwaarden en dergelijke. Die zijn echter vaak algemeen, standaard en vaak niet meer dan een ingevuld template. De documenten die de Lawfox-shop aanbiedt zijn echt op maat gemaakt. Bovendien is het de allereerste tool waarmee ook processtukken en juridische brieven opgesteld kunnen worden. Dat zag je hiervoor nog niet. Het is de bedoeling om binnenkort de meest voorkomende juridische documenten voor ICT- en IE-geschillen geautomatiseerd te hebben. Zowel voor eisers als verweerders.

Enne… wat kost een document eigenlijk?
Van 29 euro voor een machtigingsbrief tot 299 euro voor een procesinleiding met oproepingsbericht.​

Als u het voor het zeggen had dan?
Dan ging procederen zo makkelijk als het versturen van een mailtje. Sowieso vind ik digitaal procederen al een heel stap vooruit: ik ben heel blij als ik straks geen papieren dossiers meer in zevenvoud hoef aan te leveren bij het gerechtshof… Ik heb een groot vertrouwen in de digitalisering van de rechtspraktijk.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De oprichting van mijn eigen kantoor, specifiek gericht op conflictmanagement in de ICT. Verder ben ik trots op iedere dankbare cliënt.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Willem Hoyng.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?

​Ik heb een eigen bierbrouwerij en heb een opleiding tot zytholoog gedaan.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
IT&Recht.nl

Welk boek las u het laatst?
Gisteren nog Rupsje Nooitgenoeg voor mijn zoontje. Maar zelf: ​Mark Frost – The Secret History of Twin Peaks​.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Niemand. Ik leef liever in vrijheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven