Mr.’s van de week: Willemien den Ouden en Michiel Tjepkema

Delen:

Mrs-van-de-week-23janMr.’s van de week zijn Willemien den Ouden en Michiel Tjepkema. Tijdens de jaarvergadering van de AB (waarin annotaties verschijnen van de belangrijkste bestuursrechtelijke jurisprudentie) is voor de vijfde keer de prijs voor de beste annotatie uitgereikt, die dit jaar toegekend werd aan Den Ouden en Tjepkema, beiden werkzaam aan de Universiteit Leiden. Zij schreven samen de winnende annotatie bij de zaak De Groene Vlieg (AB 2011, 267/268), waarover zij, ook samen, eerder een artikel schreven (O&A 2010, p. 152-173).

U heeft samen de beste annotatie geschreven voor de AB. Dat is natuurlijk een felicitatie waard. Alleen, wat betekent dat precies?

De redactie van AB heeft een paar jaar geleden besloten om een annotatieprijs in te voeren, om deze soms wat ondergewaardeerde vorm van wetenschap de aandacht te geven die zij verdient. Annotaties, commentaren bij rechtspraak, worden namelijk veel gelezen. Er is geen geldbedrag aan de prijs verbonden. Het is natuurlijk wel een enorme eer. Onze annotatie gaat over de vraag of de overheid verplicht kan zijn schadevergoeding toe te kennen bij het intrekking van een beschikking, zoals de vergunning voor het plaatsen van een snackkar op een markt. Ook gaan we na welke normen dan precies gelden. Daar is de rechtspraak nog niet erg duidelijk over, terwijl de wetgever ook afzijdig blijft. Daar zijn wij kritisch over, in de rechtspraktijk levert dit problemen op. Wij hebben een paar oplossingen voorgesteld.

Herkent u zich in de omschrijving die ons werd aangereikt dat u beiden tot de ‘coming stars’ van het Nederlands bestuursrecht behoort?

Helaas, wij delen geen handtekeningen uit.

Het is nauwelijks voorstelbaar in dit tijdsgewricht, maar ook het feit dat voor het eerst in de geschiedenis van de AB-redactie een vrouw (Willemien) tot voorzitter is benoemd, is een vermelding waard. Of zien we dit verkeerd?

Dat is een lastige… Laten wij zeggen dat de AB-annotatieprijs (die Willemien eerder won in 2010 en ook in 2007, dat jaar samen met collega prof. Tom Barkhuysen) daaraan misschien wel heeft bijgedragen en ook daarom een belangrijke prijs is.  

Wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?

Wij zijn beiden een fan van Nico Verheij, all round bestuursrecht jurist, wetgevingsdeskundige, wetenschapper. Wij proberen te schrijven zoals hij dat doet, helder, scherp en zonder onnodig ingewikkeld gedoe.

Welk wetsartikel vindt u het mooist?

Vooruit, laten we een artikel kiezen waarin onze beide werelden samenkomen: art. 4:50 Awb, dat gaat over de toekenning van schadevergoeding (het specialisme van Michiel) bij de intrekking van subsidies (een specialisme van Willemien).

Welk wetsartikel het slechtst?

Dat kiezen wij ook samen; het voorgestelde art. 8:2a Awb, dat de toegang tot de bestuursrechter in schadevergoedingszaken belemmert. Een gedrocht van een artikel, dat geen problemen oplost maar alleen maar voor nieuwe problemen zorgt. Precies waar ons schadevergoedingsrecht geen behoefte aan heeft. Wij hopen van harte dat het bij amendement uit het wetsvoorstel Nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten zal worden geschrapt.

Wat is het hoogtepunt uit uw juridische carrière?

Gelukkig beleven wij veel mooie dagen als wetenschapper. Promotie (voor Michiel die in 2010 cum laude promoveerde nog een recente gebeurtenis) en oratie zijn natuurlijk hoogtijdagen. En direct daarna: de winst van de AB-prijs!

Welke juridische website raadpleegt u vaak?

Wij twijfelen: kiezen we Legal Intelligence? Nee, toch rechtspraak.nl. Een site die voor de doorgewinterde jurisprudentiezoeker overigens wel gebruiksvriendelijker kan. Zo missen wij de mogelijkheid om direct naar de volgende uitspraak in de resultatenlijst door te klikken, wat bij Hudoc bijvoorbeeld wel kan.

Welk boek las u het laatst?

Michiel: The book of illusions van Paul Auster.

Willemien: Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?

Michiel: Paul McCartney heeft in 1980 tien dagen in een Japanse cel gezeten vanwege het bezit van marihuana. Daar was ik graag bij geweest. Precies lang genoeg om deze legende het hemd van het lijf te vragen en daarna, een ervaring rijker, de vrije wereld in te stappen.

Willemien: prima keuze, dan blijf ik lekker thuis.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven