Naleving nieuwe privacyregels: nuchter denken voldoet

Delen:

Legal Valley-voorzitter Fred Hammerstein (l) en Aleid Wolfsen (Autoriteit Persoonsgegevens). Foto Chris van Houts

De nieuwe Europese verordening op de privacy leidt echt niet tot allerlei cowboy-toestanden. Ja, de rechten van de burger worden aanmerkelijk versterkt, maar ook voor de privacyregelgeving geldt dat iedereen die een beetje logisch nadenkt best weet wat wel of niet kan.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, probeerde dinsdagmiddag, aan het eind van een congres in congrescentrum Papendal bij Arnhem, door dit statement de zaal een beetje gerust te stellen. Hij kreeg de lachers op z’n hand toen hij een vergelijking trok met de studie rechten: “Was het niet zo dat toen bij een tentamen, als we weer eens niet geleerd hadden, toch een voldoende kregen als we gewoon opschreven wat ins ons opkwam na een beetje rustig nadenken? Zo is het ook bij privacywetgeving. Het gaat met name over de bestrijding van de uitwassen. Organisaties en bedrijven die zich fatsoenlijk gedragen hebben echt niets te vrezen.”

Legal Valley

Legal Valley, de organisator van dit congres, positioneert zich onder meer middels dit congres als een grote juridische speler in ons land en is een breed gedragen initiatief van Gelderse organisaties. Een van de motieven voor de oprichting is dat de aanwezigheid van deze juridische infrastructuur een belangrijke factor voor ondernemerschap en innovatie in leidende branches in deze regio gaat bieden zoals food, health en energy.

Het thema van het eerste congres was ‘Privacy, lust of last?’ Ruim 300 aanwezigen werden toegesproken en mochten vervolgens in deelsessies onderling verder discussiëren. Tijdens de afsluitende plenaire bijeenkomst bleek dat er vooral eensgezindheid heerste over de verschillende thema’s. De aanwezigen konden het dus niet oneens worden over de vraag of bodycams voor politie-agenten nu wel of niet te ver gaan en of de privacy wetgeving voor de overheid er anders uit zou moeten zien dan die voor burgers en bedrijfsleven.

Onderzoekje

Legal Valley-voorzitter en oud-rechter Fred Hammerstein mocht de slotconclusies aanbieden aan Aleid Wolfsen en beloofde hem ook nog een onderzoekje na te sturen van een aantal honours-studenten van de Radboud Universiteit naar privacy en cybersecurity in de keten.

Wolfsen schetste de aanwezigen het spanningsveld waarin we leven waarbij de burger met een nieuwe betaalmiddel wordt geconfronteerd, namelijk zijn eigen gegevens. Wolfsen: “Voor alles wat je gratis krijgt, een browser, een app, ga maar door, wordt met informatie betaald. En hoe meer je jezelf blootgeeft, hoe waardevoller de informatie wordt. Dat maakt privacy -en de bewaking daarvan- de komende jaren alleen maar belangrijker en relevanter.”

Juist omdat de grote spelers internationaal opererende bedrijven zijn, is het een goede zaak dat ook de handhaving van de regels Europees plaatsvindt, zo zei Wolfsen: “En bij overtreding daarvan praat je niet over kleine bedragen. Een kleine overtreding kan leiden tot een boete van 10 miljoen euro. En bij een groot bedrijf kan het gaan tot wel 4 procent van de omzet.”

Bekijk hier meer foto’s van deze avond

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven