Nathalie Niederer over pleitwedstrijden winnen en zeggen waar je voor staat

Mr. van de week is advocaat Nathalie Niederer van kantoor AKD. Zij won afgelopen week de Landelijke Pleitwedstrijden. De jury roemde haar voor het feit dat ze uit haar hoofd pleitte, en gebruikmaakte van passende woordspelingen. "Het is beter gewoon te zeggen waar je voor staat."

Delen:

image002
Nathalie Niederer van AKD

Bent u zo competitief, dat u besloot mee te doen aan landelijke pleitwedstrijden?
“Dat gebeurde op voordracht. De selectie binnen het arrondissement Zeeland-West-Brabant is tamelijk streng. Iedere advocaat-stagiaire neemt deel aan de Verplichte Pleitoefening (VPO). Daaruit worden acht deelnemers geselecteerd voor een voorronde. Uit die voorronde worden vervolgens twee afgevaardigden gekozen voor de Zuidelijke Pleitwedstrijden (ZPW), waaraan de zuidelijke Nederlandse balies en zeven Belgische arrondissementen deelnemen. Tijdens de ZPW eindigde ik als tweede, en was ik de enige Nederlander op het podium. Zodoende werd ik gekozen als afgevaardigde voor de Landelijke Pleitwedstrijden. Overigens ben ik zeker competitief, niet alleen op juridisch gebied, maar ook en vooral op sportief gebied.”

De jury was onder de indruk van het feit dat u uw pleidooi volledig uit het hoofd deed. Vindt u dit belangrijk voor een advocaat?
“Een echt pleidooi bestaat niet meer in het civiele procesrecht. Tijdens een mondelinge behandeling zie ik vaak dat advocaten een stuk uitgeschreven tekst letterlijk voorlezen. Dat is weinig inspirerend en vaak ook overbodig. Het is beter om er als advocaat voor te zorgen dat je alle feiten paraat hebt en in staat bent om adequaat te reageren op vragen van de rechter of opmerkingen van de wederpartij. Soms kan het lonen om een aandachtspunt te onderstrepen, maar ook dan ben ik geen voorstander van star vasthouden aan een uitgeschreven tekst. Het belemmert je in je creativiteit en de mogelijkheid om in te spelen op onverwachte wendingen tijdens een zitting. Het is beter gewoon te zeggen waar je voor staat, zonder dat het een ingestudeerd verhaal wordt. In dat opzicht kunnen we als Nederlanders een voorbeeld nemen aan onze Belgische collega’s. Pleiten uit het hoofd is bij hen gebruikelijk.”

U hield met passende woordspelingen de aandacht vast, stelde de jury. Zijn woordspelingen een instrument van de advocaat in een pleidooi?
“Dat ligt aan het onderwerp van de zaak en aan de timing. Om je een voorbeeld te geven: tijdens de ZPW behandelde ik een erfrechtelijke casus, waarbij een geestelijke stoornis van een overleden persoon centraal stond. In eerste instantie ben ik dan echt niet van plan om een grapje te maken over de geestelijke toestand van de beste man. Maar toen de voorzitter van de rechtbank mij voorhield dat zestig procent onder de grondwaarde verkopen toch gewoon een goede daad is, en niets zegt over iemand zijn geestelijke toestand, speelde ik daar handig op in: er bestaat een verschil tussen goed zijn en goed gek zijn, zo luidde mijn antwoord. Daar had zelfs de rechtbank niet van terug. In de dagelijkse praktijk zal ik echter niet zo snel een grapje maken tijdens een mondelinge behandeling. Professionaliteit staat voorop.”

Carlos Pita Cao, de managing partner van AKD, uw kantoor, is trots. Hij zegt dat u ‘diepgaande kennis van het recht moeiteloos weet te combineren met een uitzonderlijke scherpe geest en een enorme passie voor het vak’. Klopt zijn uitspraak?
“Wat een mooie woorden hè. Het is lastig om dat over jezelf te zeggen, maar passie voor het vak heb ik zeker. Naast mijn werk als advocaat schrijf ik graag wetenschappelijke bijdragen voor vaktijdschriften. In de toekomst hoop ik ooit te mogen promoveren.”

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
“Om te beginnen natuurlijk mijn patroon, Bart Roozendaal. Niet alleen zijn kennis over het overheidsaansprakelijkheidsrecht vind ik bewonderenswaardig, maar ook zijn strategische aanpak bij zaken. Procesrechtelijk leer ik veel van Nadine Groeneveld-Tijssens, cassatie-advocaat en tevens bijzonder hoogleraar appelrechtspraak aan Tilburg University. Zij dwingt mij er altijd toe net die extra denkstap te zetten, en een zaak kritisch te benaderen, vanuit meerdere invalshoeken.”

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
“Vorig jaar is De Oranjezomer (soort spin-off van Vandaag Inside, gepresenteerd door Hélène Hendriks) opgenomen op het kasteelplein te Breda, vlakbij kantoor. Samen met twee kantoorgenoten heb ik een uitzending bijgewoond en het toeval wilde dat ik steeds pontificaal in beeld was. Werd ik continu gebeld door vrienden of kennissen die mij live op tv zagen verschijnen, haha. Een fragment met mij in beeld heeft naderhand zelfs de uitzending van de Gouden Televizier-ring gehaald. Grappig genoeg ging de (fictieve, red.) casus van de Landelijke Pleitwedstrijden vervolgens over een uitlating tijdens een uitzending van Inside Out door een zogenaamde John Vlerksen, duidelijk gebaseerd op Johan Derksen van het programma Vandaag Inside.”

Wat staat er op uw bucketlist?
“Ik ben niet zo van een bucketlist, maar op termijn wil ik graag een rondreis maken door Jordanië.”

Welk boek las u het laatst? Wat vond u ervan?
De Vliegeraar, van Khaled Hosseini. Ik had het boek al een keer gelezen, maar het blijft een prachtig en aangrijpend verhaal en – helaas – nog altijd actueel als we kijken naar de huidige gebeurtenissen in de wereld. De schrijver Den Doolaard zei het ooit heel treffend: ‘De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand’.”

Met welke bekende persoon zou u op een onbewoond eiland willen zitten?
“Hoewel ik van serieuze gesprekken houd, kies ik dan toch voor Gerard Joling, een graag geziene gast bij Vandaag Inside. Qua muziek een guilty pleasure in de karaokebar, waar mijn collega’s en ik ook graag geziene gasten zijn. Bovendien denk ik dat Gerard en ik dezelfde humor delen. Wel zo fijn op een verder onbewoond eiland.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven