Natuur gaat als rechtspersoon meepraten in Zuid-Limburgse gemeente

Als eerste in Nederland gaat de gemeente Eijsden-Margraten de rechten van de natuur erkennen. Het is de bedoeling dat een voogd wordt aangesteld om de belangen van flora en fauna te behartigen.

Delen:

Depositphotos_662316470_S-ZLimburg verkleind
foto: Depositphotos

De gemeenteraad van Eijsden-Margraten wil dat de lokale natuur de status van rechtspersoon krijgt, zo bleek afgelopen week tijdens de begrotingsbehandeling. Een nog te benoemen voogd (bijvoorbeeld een natuurorganisatie) zou bij alle raadsbesluiten moeten meekijken en ervoor moeten zorgen dat de belangen van de natuur worden meegewogen.

Economie vaak voorop

Het voorstel komt uit de koker van oppositiepartij PRO Eijsden-Margraten (de lokale samenwerking van PvdA, GroenLinks en D66). Die vindt dat lang niet altijd even zorgvuldig wordt omgegaan met de natuur in de gemeente, die zowel onderdeel van het Maasdal als van het Heuvelland is. Vaak staat het belang van de economie voorop volgens de partij. De motie om de natuur de status van rechtspersoon te geven haalde een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Rechten voor Moeder Aarde

De gemeente Eijsden-Margraten is daarmee de eerste in Nederland die de natuur als rechtspersoon erkent en op deze manier een stem geeft.
Wereldwijd wordt al langer gepleit om de natuur rechten te geven, her en der is dat inmiddels ook gebeurd. Zo kregen bijvoorbeeld rivieren in Nieuw-Zeeland, India, Colombia en het Verenigd Koninkrijk rechtspersoonlijkheid, evenals de lagune Mar Menor in Spanje. Ecuador heeft in zijn grondwet rechten toegekend aan ‘Moeder Aarde’.

Maas in de wet

Ook in Nederland staat het onderwerp op de kaart. Er worden pogingen ondernomen om van de Waddenzee en de Maas rechtspersonen te maken; zo is vorig jaar de petitie ‘Maas in de wet’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Milieujurist Jessica den Outer houdt zich al een aantal jaar bezig met ‘rechten voor de natuur’; ze vertelde erover als Mr. van de week en schreef een boek over het onderwerp. Ook verschillende politieke partijen bekommeren zich om rechten voor de natuur.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven