Nederland legt coronaboetes op, maar gaat minder ver dan buurlanden

Delen:

(foto: Pexels-cottonbro)

In Nederland zijn de maatregelen tegen het coronavirus gisteren verscherpt. Zo zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden en kunnen er boetes opgelegd worden. ‘Coronaboetes’ zijn overigens niet nieuw. Zo zijn er al boetes opgelegd aan mensen die tijdens deze crisissituatie grappig probeerden te zijn.

Momenteel is nagenoeg ieder land in Europa hard bezig om het coronavirus zo ver mogelijk buiten de deur te houden. Door middel van verschillende soorten maatregelen, zoals het sluiten van sportclubs en het sociaal distantiëren van vrienden en familie, wordt er geprobeerd om de zorg beschikbaar te houden voor de mensen die dit nodig hebben. In Noordwijkerhout was er een lolbroek die dacht dat het wel grappig zou zijn om tijdens een politiecontrole in het gezicht van een agent te hoesten, zoals Tonya Baranov gisteren meldde. En in Den Bosch is er een man opgepakt nadat hij in een rij voor de coffeeshop opzettelijk tegen anderen begon aan te hoesten. We zien dit vaker, mensen die tijdens crisissituaties grappig proberen te zijn. Dit is niet waar we op dit moment op zitten te wachten. Al helemaal niet nu politieagenten en hulpverleners in het algemeen nodig zijn om deze crisis in goede banen te leiden. Hier is op dit moment even geen plaats voor de grappenmakers.

Internationale maatregelen

Ook als je de 1,5 meter-regel schendt kun je vanaf nu beboet worden. Toch gaat Nederland niet zover als bijvoorbeeld Italië en Frankrijk. Daar is momenteel een lockdown van kracht. Wanneer je zonder geldige reden en zonder bijbehorend formulier de straat op gaat riskeer je een boete van € 135 of zelfs een korte gevangenisstraf. Ben je besmet en moet je verplicht in quarantaine maar houd je je hier niet aan? Dan is het zelfs mogelijk dat er sprake is van een ‘misdaad tegen de gezondheid’. Dit betekent dat je meerdere maanden de gevangenis in kunt gaan. Zo erg is het op dit moment niet in ons land, alleen doet de overheid er wel alles aan om het virus zo goed mogelijk in te dammen. Een wijze les voor alle lolbroeken: laat zulke streken gewoon achterwege, anders is de kans groot dat je net als deze heren flink in de problemen zult komen.

#BlijfGezond

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven