Onderzoek: houd irrelevante gegevens slachtoffers buiten strafdossier

Strafdossiers konden weleens een stuk slanker gaan worden. Recent nog gaf de minister aan af te willen van de vermelding van privéadressen van advocaten; nu adviseren onderzoekers ook juridisch irrelevante persoonsgegevens van slachtoffers te schrappen.

Delen:

Depositphotos_113664472_S-63e0c21b
foto: Depositphotos

‘Ongewenst en zeer zorgelijk’, noemde minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) het onlangs dat alle betrokkenen in de dossiers worden geanonimiseerd, behálve advocaten. Hij wil af van de vermelding van privéadressen van advocaten in strafdossiers, schreef hij in antwoord op Kamervragen.

Maar ook de privacy van slachtoffers kan verbeterd worden. Identificerende persoonsgegevens van slachtoffers – naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, mailadres en burgerservicenummer (BSN) – worden min of meer automatisch in het dossier opgenomen, terwijl deze lang niet altijd noodzakelijk zijn voor een rechterlijke beslissing.

Juridisch relevant?

Wanneer de data niet juridisch relevant zijn, zouden ze ook niet opgenomen hoeven worden in een strafdossier, concluderen onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Het NSCR doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar criminaliteit en rechtshandhaving. De onderzoekers analyseerden – in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid – het gebruik van persoonsgegevens in strafdossiers en interviewden rechters, raadsheren en rechters-commissarissen daarover.

Gekeken werd onder meer of vermelde gegevens inhoudelijk juridisch relevant zijn voor de strafvordering. Dat bleek niet altijd het geval: vaak worden persoonsgegevens genoteerd wegens een louter praktisch nut, namelijk om slachtoffers te kunnen bereiken, informeren en oproepen. Er zijn wel degelijk inhoudelijke redenen om persoonsgegevens van slachtoffers op te nemen in het dossier: bijvoorbeeld om voldoende duidelijk te omschrijven voor welk specifiek strafbaar feit de verdachte wordt gedagvaard, of om duidelijk te maken wie de veroordeelde niet meer mag contacteren of waar de veroordeelde niet meer mag komen.

Wat vinden rechters?

De geïnterviewde rechters waren het unaniem eens dat praktische gegevens onnodig zijn om tot een beslissing te komen. Minder eensluidend is hun standpunt ten aanzien van de vraag of gegevens dan ook onvermeld moeten blijven. Sommige rechters menen dat irrelevante gegevens überhaupt niet in het dossier opgenomen moeten worden, anderen wijzen erop dat er al mogelijkheden bestaan om persoonsgegevens onvermeld te laten, en vrezen voor extra werk.

Aanbevelingen

De onderzoekers bevelen aan juridisch relevante gegevens abstracter weer te geven en het BSN in het geheel niet te vermelden, nu dit nooit van een strafvorderlijk belang is. Ook raden ze aan slachtoffers standaard te vragen of zij ermee akkoord zijn dat hun volledige naam tijdens de zitting wordt genoemd.

Het rapport is in zijn geheel hier te raadplegen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven