Al eens overwogen om straks aan de slag te gaan als wetgevingsjurist? Bij de Rijksoverheid heb je als wetgevingsjurist een unieke positie. Je geeft op hoofdlijnen richting aan maatschappelijke ontwikkelingen. En dat doe je met een uniek instrument: de wet.
Als je wetgevingsjurist bent is je werkveld heel divers: van stikstofproblematiek tot medische kwesties. Wat staat je te wachten als je in dit vak aan de slag gaat bij de Rijksoverheid?
Wat ga je doen als je net start?
Geen uitzoekwerk in elk geval. Iedere wetgevingsjurist bij de Rijksoverheid maakt wetgeving. Ook als je net begint. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om regelgeving te maken voor het naamrecht. Natuurlijk moet je in het begin nog veel leren en ontdekken. Je krijgt een opleiding bij de Academie voor Wetgeving, waar je alles leert over de techniek van wetgeving en het ambacht van wetten schrijven. Door te doen, leer je het vak het snelst. Je gaat met collega’s mee naar overleggen, bijvoorbeeld met de minister. En je wordt geïntroduceerd bij alle maatschappelijke organisaties die de Rijksoverheid nodig heeft om goede wetten te maken. Sinds twee jaar is er bovendien een opleiding voor zij-instromers die bijvoorbeeld al als advocaat hebben gewerkt.
Hoe verloopt je carrière daarna?
Heb je al behoorlijk veel ervaring opgedaan als wetgevingsjurist dan krijg je ook meer verantwoordelijkheid. Zo werken zeer ervaren mensen op dit moment aan een totale herziening van het wetboek voor strafvordering. Dat is een enorm traject waar de hele strafrechtketen, vanaf het moment van aangifte tot aan reclassering, in is vervat. Dat vraagt om veel kennis en ervaring van het vak. Het oude wetboek is honderd jaar meegegaan. De impact van deze opdracht is dus groot.
Werk je alleen voor je eigen ministerie of rijksbreed?
Wetten worden steeds meer in samenwerking gemaakt, ook over de ministeries heen. Maatschappelijke kwesties houden zich niet aan departementale indelingen. Bij de stikstofwetgeving bijvoorbeeld werken wetgevingsjuristen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nauw samen met collega’s van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Of denk aan medisch-ethische kwesties waar wetgevingsjuristen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hun collega’s bij andere ministeries vragen om mee te denken. De samenleving verandert voortdurend, dus je bent zelden op één terrein bezig. Natuurlijk ben je als specialist van harte welkom, maar je kunt je ook breed ontwikkelen.
‘Je geeft op hoofdlijnen richting aan maatschappelijke ontwikkelingen en dat doe je met een uniek instrument: de wet’
Gaat de samenwerking ook over de grenzen heen?
Er zijn wetgevingsjuristen die elke week naar Brussel afreizen om te onderhandelen over een onderdeel van ons recht. Dat is uniek voor een juridische functie, want als advocaat en rechter werk je vaak aan onderwerpen binnen Nederland.
Wat moet je in huis hebben als wetgevingsjurist?
Wet- en regelgeving is van invloed op de manier waarop mensen met elkaar samenleven. Als wetgevingsjurist heb je hier interesse voor. Je moet een intellectuele nieuwsgierigheid hebben naar hoe de samenleving in elkaar steekt. Daarnaast zijn creativiteit, een goed analytisch vermogen en goed kunnen schrijven voor dit werk een must. Past dit profiel bij jou en wil je ontdekken wat de mogelijkheden zijn? Solliciteer als pas afgestudeerd academisch jurist bij de Academie voor Wetgeving. Academisch juristen met drie tot acht jaar werkervaring in een functie met een sterk juridisch karakter zoals advocatuur of bedrijfsjurist kunnen zich bij ons aanmelden. Ervaring in het vak wetgeving is niet nodig.
Meld je aan voor updates
Heb je interesse in de mogelijkheden om aan de slag te gaan in het vakgebied Wetgevingsjurist? We vertellen je graag meer over trends, kondigen evenementen aan of brengen je in contact met een van onze recruiters.