Ophef in België: handlanger Marc Dutroux komt vervroegd vrij

Delen:

De zaak Dutroux staat bij veel Belgen nog altijd in het geheugen gegrift. Marc Dutroux en enkele handlangers zijn in de jaren 90 veroordeeld voor de ontvoering en de moord op zes meisjes. Deze week is er enorme ophef ontstaan over de zaak Dutroux, een van de handlangers komt namelijk vervroegd vrij.

De Zaak-Dutroux brengt bij veel mensen een hoop emotie naar boven. In deze zaak zijn Marc Dutroux, zijn vrouw en een vriend veroordeeld voor de ontvoering en de moord op zes meisjes. Dutroux zit op dit moment nog altijd zijn levenslange gevangenisstraf uit. Dit ligt iets anders voor Michel Lelièvre, de vriend van Dutroux. De rechtbank heeft namelijk geoordeeld dat hij, onder voorwaarde dat hij een nieuwe woning vindt, vervroegd mag vrijkomen. Dit kwam als een echte verrassing, een eerder verzoek van Lelièvre in 2005 tot vervroegde vrijlating was namelijk wel afgewezen.

Zoals je wel kunt begrijpen heeft dit vonnis van de rechtbank tot een storm van kritiek geleid. Eerder dit jaar had de vader van een van de meisjes zich al verzet tegen de mogelijke voorwaardelijke vrijlating. Maar de laatste dagen zijn ook andere mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de vrijlating. Honderden mensen zijn in Brussel op de been om mee te doen aan de ‘zwarte mars’. Deze mars komt als reactie op de ‘witte mars’ die werd gehouden in 1996 bij de vervolging van Dutroux. Volgens de organisatie van deze zwarte mars mag Lelièvre nooit meer vrijkomen. Zij zijn bang voor de veiligheid van hun kinderen. Daarnaast zijn ze bang dat dit vonnis mogelijk een aanzetje is voor de vrijlating van hoofdverdachte Dutroux.

En Dutroux zelf?

In zaken als die van Dutroux is het altijd lastig om een oordeel te vellen over vervroegde vrijlating. Bij ernstige misbruikzaken en andere delicten waar minderjarigen bij betrokken zijn lopen de gemoederen keer op keer hoog op. Mensen willen het liefst dat Dutroux nooit of te nimmer meer op vrije voeten mag komen, iets wat gezien de ernst van deze zaak en de impact op de samenleving een begrijpelijke gedachte is. Het is en blijft lastig voor een rechter om te oordelen over dergelijk verzoek tot vervroegde vrijlating. En Dutroux zelf? De kans dat hij vrij zal komen is zeer klein, al weet je maar nooit waar de rechtbank nu weer mee op de proppen komt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven