‘Orde van Advocaten denkt na over nieuw beveiligd mailsysteem’

De Nederlandse Orde van Advocaten doet onderzoek naar een nieuwe vorm van e-mailherkenning voor advocaten, om contacten met de cliënt te beschermen in het kader van het verschoningsrecht. Het huidige beveiligde mailsysteem voor advocaten, Zivver, is niet werkbaar.

Delen:

Foto: Depositphotos

Dat zegt bestuurder Jeroen Soeteman van de Nederlandse Orde van Advocaten in het FD. Volgens Soeteman wordt nagedacht over een nieuwe vorm van mailherkenning. “We zijn daar zelfs al mee bezig, zowel technisch als juridisch. Om te kijken wat mogelijk is en hoe we dat kunnen vormgeven.” De oplossing zal niet lijken op het huidige beveiligde mailsysteem voor advocaten, ‘ZIVVER’ genaamd. “Dat systeem vind ik niet werkbaar”, zegt Soeteman in de zakenkrant.
De Orde onderzoekt nu een vorm van beveiligde mailherkenning, vergelijkbaar met het register van geheimhoudertelefoons.

Risicovoller

De Universiteit Leiden onderzocht op verzoek van de Orde het gebruik van cryptotelefoons in de advocatuur. Uit het onderzoek blijkt dat cryptotelefoons door een relatief kleine groep van strafrechtadvocaten wordt gebruikt. Meestal gebruiken zij deze telefoons omdat hun cliënten alleen met die toestellen willen communiceren, vanwege geheimhouding.

Het aantal advocaten met cryptotelefoons is de laatste jaren wel kleiner geworden. Dit vanwege de hacks van de politie, waarbij versleutelde berichten tussen criminelen onderling, maar dus ook de communicatie met hun advocaten, in handen van opsporingsdiensten kwamen. Door het gebruik van schuilnamen worden advocaten hierin ook vaak niet herkend.

Wantrouwen

Het idee voor een nieuw beveiligd mailherkenningssysteem kwam voort uit gesprekken tussen het Openbaar Ministerie en de Orde, waarin besproken werd hoe de relatie tussen de twee partijen op dit gebied kan worden verbeterd. Dit in verband met een al langere tijd lopende discussie over schendingen van het verschoningsrecht van advocaten door het Openbaar Ministerie in onderzoeken, zoals in de zaak Castor, waarin het ging over via e-mail in beslag genomen datasets. Hoofdofficier Michiel Zwinkels van het Functioneel Parket, tevens portefeuillehouder verschoningsrecht bij het OM, licht toe in het FD: “Daarom praten we samen over oplossingen, want uiteindelijk blijken we niet zover uit elkaar te zitten. Wij willen de vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en cliënt helemaal niet in handen krijgen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven