Peter Schouten over zijn wietteeltexperiment

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Maarten Zijlmans

Mr van de week is Peter Schouten (62), oprichter van Schouten Legal Advocaten, gevestigd in Breda en Eindhoven. Samen met een huisarts en een voormalig Brabants statenlid wil hij deelnemen aan het overheidsexperiment voor de teelt van cannabis en levering aan coffeeshops. Samen richtten zij het bedrijf Project C Grow BV op en vragen zij de overheid hun een vergunning te verlenen in het kader van het Experiment gesloten coffeeshopketen.

Bent (of was) u zo’n liefhebber van joints dat u daarom in dit experiment stapt?
Ik denk dat ik allergisch ben voor cannabis, want als ik een eerste haaltje neem moet ik altijd vreselijk hoesten. Ik vind dat de huisarts in ons bestuur dan ook groot gelijk heeft dat hij in plaats van roken het ‘vapen’ van wiet wil bevorderen.

Waarom begint u met dit experiment?
Omdat het gedoogbeleid van de afgelopen veertig jaar in Nederland heeft gefaald. Het is absurd dat een coffeeshop wel mag verkopen aan de consument, maar met criminelen zaken moet doen aan de achterdeur. Door dit beleid ontstaat er veel frictie in de samenleving. Mensen met schulden gaan in hun woning cannabis telen en komen in de knel te zitten. Zij worden hun huis uitgezet, krijgen een strafblad en raken steeds verder in de tentakels van de onderwereld verstrikt.

Doordat in de samenleving steeds meer wordt aanvaard dat de overheid met stigmatiseren van cannabis een verkeerd spoor zit, zien veel mensen er (terecht) het kwaad niet van in zich met cannabis bezig te houden terwijl het nog niet legaal is. Daardoor ontstaat onduidelijkheid over de norm (het is wel strafbaar, maar eigenlijk ook weer niet zo erg) waardoor de vermenging van de onderwereld en bovenwereld in de hand wordt gewerkt.

Maar het heeft ook te maken met mijn advocatenbloed om een waardevol plantje te verdedigen dat al meer dan honderd jaar ten onrechte van alles en nog wat wordt beschuldigd door het burgerbastion.

Wat wilt u daarmee bereiken?
Nu de overheid dit experiment wil, moet het ook met een streven naar maximale perfectie worden uitgevoerd. Ik wil helpen van dit overheidsexperiment een succes te maken. Ik hoop ook dat wij met de dertig procent die wij van onze nettowinst afgeven aan een stichting het onderzoek naar verslavingszorg, het ontdekken van medisch voordelen van cannabis en het liefst zelfs een leerstoel ‘professor wiet’ aan een universiteit kunnen financieren. Er wordt mij nu vaak gevraagd of ik het ook doe om er zelf veel geld mee te verdienen. Mijn kantoor Schouten Legal Advocaten doet voor tachtig procent toevoegingen en er is geen droog brood te verdienen in de sociale advocatuur. Het is best welkom als ik door mijn aandelen in dit bedrijf toch nog een pensioen bij elkaar kan sprokkelen waardoor mijn oude dag er minder somber uit komt te zien.

Heeft u wel tijd om wiet te kweken naast uw werk als advocaat?
Ik ga zelf geen wiet telen. Ik blijf nog tot mijn zeventigste advocaat. Ik ben een van de drie oprichters van het bedrijf en ga samen met de huisarts en de politicus in de Raad van bestuur zitten om toezicht te houden op de uitvoering van het project.

Wiet kweken, is dat niet in strijd met de gedragsregels waaraan advocaten zijn gebonden?
Voordat wij in 2018 ons manifest publiceerden, heb ik aan de deken van Zeeland-West-Brabant, mr. Lensink, een brief geschreven over wat ik van plan was te gaan doen en hem gevraagd of hij advies wilde geven. Ik legde hem mijn mening voor dat een advocaat er niet op kan worden aangekeken als hij in plaats van een (substantieel) belang in een bedrijf als Philip Morris, Heineken of Unilever, een belang neemt in een hennepkwekerij nadat de overheid de teelt en verkoop daarvan legaal heeft gemaakt. Ik hem gevraagd of hij een toezichthoudende functie van mij in zo’n bedrijf niet in overeenstemming acht met mijn hoedanigheid als advocaat. De deken liet mij weten dat hij het niet nodig achtte mij een advies te geven.

Als u het voor het zeggen had dan…
… wordt de vergoeding 9 cent per kilometer die advocaten krijgen voor een bezoek aan de rechtbank of de penitentiaire inrichting onmiddellijk verhoogd naar 19 cent. Het is toch bespottelijk dat wij de Staat moeten subsidiëren om ons werk als advocaat te kunnen doen in toevoegingszaken.

Wat is het hoogtepunt in uw carrière?
Dat ik begin 2002 in drie dagen tijd 20,5 miljoen pond verloor op de aandelen die ik op de beurs van Londen bezat. Ik besloot toen dat het tijd werd om iets anders te gaan doen. Op dat moment werd de kiem gelegd om in 2006 aan een rechtenstudie te beginnen met als doel strafrechtadvocaat te worden. Het is de beste beslissing die ik ooit in mijn leven heb genomen. Het is een supermooi vak om rechtzoekenden die geen geld hebben naar vermogen vakkundig bij te staan bij het oplossen van hun rechtsprobleem of te verdedigen tegen het openbaar ministerie.

Wat of wie is voor u een bron van inspiratie?
Alle jonge mensen die ik heb leren kennen als beroepsgenoten toen ik er op late leeftijd voor koos advocaat te worden. Mijn patroon mr. Joost Dionisius, natuurlijk de beste strafrechtadvocaat van Breda. De twee advocaat-stagiaires die ik nu zelf aan het opleiden ben. Mijn maat mr. Patrick Grijpstra van kantoor Eindhoven en mr. Roy van Kerkhof, waarmee ik samen De Advocatenbus B.V. heb opgericht. Zij inspireren mij omdat ik iedere dag leer van de vragen die ik aan hen stel en de vragen die zij aan mij stellen.

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
Dat ik in 1993 voor 1,4 miljoen pond het recht verkreeg om het wereldkampioenschap schaken tussen Gary Kasparov en Nigel Short te organiseren. Ik wilde een technologie toepassen waardoor liefhebbers met een televisie met teletekst interactief mee konden schaken: Telechess. In het Savoy Hotel probeerde ik Kasparov te overtuigen dat hij de vijfentwintigste partij tegen die onbekende publiekswinnaar zou gaan spelen. Hij was dolenthousiast over dit idee, maar wees die 25e partij af. Uiteindelijk deden maar een paar honderd mensen mee (vooral inwoners in IJsland). Gelukkig had ik vooraf de sponsorrechten aan The Times verkocht voor hetzelfde bedrag waarvoor ik het evenement kocht. Het is interessant te aanvaarden dat je niet gefrustreerd moet raken van mislukkingen, maar er juist van probeert te leren wat je de volgende keer beter moet doen. Wie enkel victorie kraait over zijn overwinningen is geen knip voor de neus waard bij het vermijden van mislukkingen.

Welk boek las u het laatst?
Ik heb net vandaag Deal van Michel van Egmond uitgelezen over de zaakwaarnemer Rob Jansen en de voetbalwereld waarin hij zich beweegt. Ik wil hem vragen mediator te worden in een zaak die ik heb waarin de partijen heel erg ongelijk zijn, terwijl de sterke partij met een kanon op een mug schiet. Dan moet je proberen zoveel mogelijk van zo iemand te weten te komen.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou in de gevangenis willen zitten met een briljante rechtsfilosoof of politiek leider die de wereld weet te overtuigen dat de wijze waarop gevangenissen thans worden ingezet te weinig bijdragen aan veiligheid in de samenleving en dat het moet gaan om onderwijs voor gedetineerden, beter voedsel en onderzoek naar de beste methoden om mensen achter de tralies te inspireren.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten.

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl