Professor, komt dit op het tentamen?

Delen:

You either love them, or hate them: hoorcollegedocenten. Waar de ene docent volle zalen trekt, zorgt de ander voor hoofdpijn en krakende hersens. Maar wat maakt een hoorcollegedocent nou zo goed of slecht? Hier de top 5 van ‘de schrik van ieder hoorcollege’.

Op 1: Citaties uit het boek

Bij een studie als rechten is het niet gek dat er veel stof aan het bod komt. En met ‘veel’ bedoel ik soms wel honderden pagina’s per week. Toch lijken docenten het doel van hoorcolleges soms niet helemaal te begrijpen. We hoeven geen citaties van wat we in het boek hebben gelezen, als we het überhaupt al hebben gelezen. We willen de cruciale punten weten: de belangrijkste dingen voor het tentamen. Duidelijke Powerpoint met korte zinnen, duidelijk woordgebruik en kopjes. Oh ja, en alsjeblieft niet te snel doorklikken naar de volgende pagina.

Op 2: Klassikale vragen

Ik begrijp het, interactie is leuk. Maar met een zaal van tussen de 50 en 500 (!) studenten gaat het ‘leuke’ van vragen stellen er een beetje af. Er vallen altijd onnodig ongemakkelijke stiltes, want niemand wil in zo’n volle zaal een fout maken of de aandacht trekken; dat is de taak van de docent. Het zal dan bijna altijd ook de docent zijn die uiteindelijk antwoord geeft op z’n eigen vraag. Bespaar jezelf de moeite en tijd, en skip de vragen.

Op 3: Irrelevante zaken

Niks is vervelender dan een heel stuk tekst te hebben opgeschreven, om achteraf te horen dat dat niet voor het tentamen is. Tuurlijk is jouw vak het meest interessant, en zijn alle verhalen uit de praktijk boeiend, maar dit is niet het moment daarvoor. Een beetje afwijken van het hoofdonderwerp kan gebeuren, en is geen ramp, maar probeer het te beperken.

Op 4: Geen pauze

Kennen jullie dat onderzoek dat aantoont dat je je het beste 45 minuten kan concentreren, om dan vervolgens een kwartier pauze te houden. Precies. In die drie kwartier is er ontzettend veel informatie op ons als studenten af gekomen. Wij hebben dat kwartiertje nodig. Even rust pakken, koffietje halen, bijkletsen met medestudenten en niet onbelangrijk: opladen voor de volgende drie kwartier.

Op 5: Slechte grappen

Grapjes zijn leuk. Het geeft ons studenten de tijd om even onze pen neer te leggen en met iets anders bezig te zijn dan de stof. Maar zorg wel dat ze gepast zijn en studenten ze kunnen waarderen. Slaat een grapje aan: fijn, bravo. Merk je dat je publiek niet helemaal ondersteboven is van je comedykunsten, laat het grappen maken dan ook voor wat het is.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven