Rechtbank tikt KLM op de vingers voor misleidende duurzaamheidsclaims

Op 20 maart 2024 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak tussen de Stichting Fossielvrij en KLM. De rechtbank oordeelt dat bij een aantal reclame-uitingen van KLM sprake is van greenwashing.

Delen:

beeld: Depositphotos

In een collectieve actie stelt Fossielvrij dat KLM de consument heeft misleid bij negentien van haar reclame-uitingen. Deze uitingen zien op duurzaamheidsclaims zoals ‘CO2ZERO Verklein uw impact’ of ‘Join us in creating a more sustainable future. Fossielvrij vordert onder meer een verklaring voor recht dat KLM met de betreffende reclame-uitingen in strijd handelt met de Wet Oneerlijke Handelspraktijken.

Bij het toetsen van de negentien reclame-uitingen beoordeelt de rechtbank eerst of deze reclame-uitingen feitelijk juist zijn. Vervolgens toetst de rechtbank of de verstrekte en/of weggelaten informatie misleidend is. De rechtbank neemt hierbij de context in acht waarin de informatie was verstrekt en/of weggelaten (ECLI:NL:RBAMS:2024:1512, r.o 4.20).

De rechtbank overweegt: “[…] dat het KLM vrij staat om de consument te informeren over haar ambities en over de wijze waarop KLM zich inzet om haar ambities waar te maken. Het staat KLM ook vrij reclame te maken voor vliegen met KLM. Daarbij is het gebruik van de term “duurzaam” niet zonder meer ontoelaatbaar, maar bij het gebruik van dit soort vage termen over milieuvoordelen met een maatschappelijke lading, is het aan de gebruiker (KLM) om duidelijk te maken aan de consument wat er in dit specifieke geval mee wordt bedoeld. Het risico bestaat anders dat bij de consument de indruk ontstaat dat een product of activiteit van KLM geen (of een minder) negatief effect op het milieu heeft dan het in werkelijkheid heeft. En dat kan misleidend zijn […]” (r.o. 4.21).

De slotsom van dit alles is dat de rechtbank oordeelt dat bij vijftien reclame-uitingen de consument niet eerlijk en concreet is geïnformeerd. De luchtvaartmaatschappij hoeft deze uitingen niet te rectificeren omdat KLM de gewraakte uitingen niet meer gebruikt. De rechtbank overweegt verder dat KLM de consument niet hoeft te waarschuwen dat de huidige luchtvaart niet duurzaam is. KLM doet dit inmiddels wel door op haar website uitingen te plaatsen zoals ‘Vliegen is vervuilend’ en ‘Vliegen is op dit moment niet duurzaam’.

Deze zaak markeert de eerste Nederlandse collectieve actie met betrekking tot misleidende duurzaamheidsclaims, en is stellig niet de laatste.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven