Rechtbankstage: met één been in de rechtspraak

Mijn stage bij de rechtbank is zo leuk, dat ik er graag wat over vertel in dit blog. Ik wenste dat alle rechtenstudenten dit konden beleven. Doe je best en hopelijk kom je er wel.

Delen:

beeld: Depositphotos

De rechtbank is het tweede huis van (de mens in) de rechter, de andere procespartijen komen bij hem of haar op bezoek. Dat is een korte omschrijving van hoe ik de rechtbank nu zie. De afgelopen jaren bezocht ik vaak openbare zittingen: echt een aanrader! Het is spannend om de discussies te volgen tussen échte juristen.

De collegebanken zijn niet alles

Wat ik nooit besefte, is dat zich achter de rechtszaal een hele bedrijvigheid bevindt. Misschien naïef dat dat nooit eerder in mij opkwam, maar het is dus echt zo. Natuurlijk vertellen boeken zoals De Verdachte van Karsten Gilhuis wat over die bedrijvigheid, maar je moet het echt meemaken om je er een beeld van te kunnen vormen. Ik kan met zekerheid zeggen dat de collegebanken niet alles zijn. Nu voel ik mij elke dag een echte Harvey Specter als ik onderweg ben naar mijn stageplek. Aan echte zaken meewerken geeft toch net een ander gevoel dan de casussen die wij voor de werkgroep moeten voorbereiden. Het is allemaal the real deal en dat maakt mijn stage zo leuk.

Naast het feit dat ik het zo leuk vind, leer ik veel. Dat kán ook niet anders: ik kan niet de hele werkdag tussen rechters zitten en niets leren. Van eerste hand leer ik hoe rechters rechtspreken en hoe de raadkamer raadkamert in de raadkamer. Mijn tevredenheid over mijn rechtenstudie bereikt nu een piek en daarom zou ik een stage bij de rechtbank aan elke collega-student aanraden. Natuurlijk moet je wel kunnen aantonen dat je de competentie hebt om daar terecht te komen, want je gaat je natuurlijk met echte zaken bezighouden, en rechters hebben de tijd niet om al jouw werk voortdurend te zitten corrigeren of om je de basisregels uit te leggen. Je moet een bepaald kennisniveau hebben, wat je ongetwijfeld hebt als je in je vrije tijd ervoor kiest om Mr. Studenten te lezen.

Tijdens mijn stage gaat een heel nieuwe wereld voor mij open, waarin ik het recht vanuit een andere bril leer bekijken. Alle regeltjes die ik vroeger stampte omdat het moest, krijgen nu handen en voeten. Meer nog, zij krijgen leven en dat alles maakt dat ik geniet van mijn rechtbankstage.​

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven