Rechter vecht pensioen aan, desnoods tot aan de rechter

Delen:

Depositphotos_85489478_s-2019
beeld: Depositphotos

Rechter Willem Korthals Altes strijdt al een paar jaar tegen de pensioenleeftijd van zeventig jaar voor rechters. Tot nog toe zonder succes. Eind december werd hij zeventig; inmiddels ligt er een bezwaarschrift bij minister Dekker (Rechtsbescherming), zo vertelde hij aan de Volkskrant.

Rechters worden benoemd voor het leven, maar zijn op grond van artikel 46h lid 3 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren verplicht om op hun zeventigste met pensioen te gaan. Deze regel stamt uit 1932, toen Nederlanders gemiddeld zeventig werden (inmiddels ligt de levensverwachting boven de tachtig).

Energie

Drie jaar geleden zag Willem Korthals Altes, sinds 25 jaar rechter bij de rechtbank Amsterdam, al aankomen dat hij op zijn zeventigste nog geen zin zou hebben om zijn toga aan de kapstok te hangen. “Ik wil doorgaan, omdat ik mijn werk erg leuk vind. Ruim 2,5 jaar geleden ben ik, op mijn 65e, na zeven jaar strafrecht naar insolventie overgestapt. Dat gaf en geeft nieuwe energie en inspiratie”, zei hij toen tegen Mr. En nu de rechterlijke macht kampt met capaciteitsproblemen en onlangs aankondigde te overwegen gepensioneerde rechters terug te roepen, dient hij ook een maatschappelijk belang met zijn strijd.

Enquête

Uit de enquête ‘Doorwerken ná je 70ste?’ die de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) hield nadat Korthals Altes de kwestie aan de orde had gesteld, bleek dat de leden verdeeld zijn over verhoging van de pensioenleeftijd. Van de bijna 850 respondenten bleek 51 procent tegenstander en 42 procent voorstander. Slechts 23 procent verwachtte zelf door te werken als dit mogelijk zou worden gemaakt, 54 procent verwachtte dat niet te doen.
Begin januari 2019 deed het bestuur van de NVvR een voorstel om de leeftijdsgrens voor plaatsvervangers op te trekken naar 75 jaar.  Maar de meerderheid van de ledenraad was daartegen, waarna het voorstel werd ingetrokken.

Geïnstalleerd als plaatsvervanger

Korthals Altes dreigde in 2017 al om indien nodig de Staat, als zijn werkgever, voor de rechter te slepen wegens leeftijdsdiscriminatie. Toenmalig justitieminister Blok zei toe onderzoek te laten doen naar de wenselijkheid van een wijziging van de leeftijdsgrens. Zijn opvolger Dekker zag daar van af omdat de leeftijd van zeventig in lijn is met die van andere EU-landen. Bovendien zouden oudere rechters te duur zijn en de plekken van jongere rechters bezet houden.

Korthals Altes liet zich afgelopen november ontslaan als fulltime rechter en daarna installeren als rechter-plaatsvervanger. Zo hoopte hij de argumenten van de minister onschadelijk te maken: als hij niet nodig is hoeft hij niet te worden opgeroepen en plaatsvervangend rechters worden per zitting betaald. Desondanks ontving hij eind december, vlak voor zijn zeventigste verjaardag, zijn ontslagbrief.

Ongemakkelijk

Het bezwaar dat hij daartegen aantekende ligt nu bij minister Dekker (Rechtsbescherming). Mocht die het ongegrond verklaren dan stapt Korthals Altes naar de rechter. Hij laat het erop aankomen als het moet, zei hij tegen de Volkskrant, al brengt hij zijn collega’s daarmee misschien in een lastig parket. “Ja dat is natuurlijk ongemakkelijk, maar het is zoals het is, dat is de weg in de rechtsstaat.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven