Dealmaker van de week

Reinout Vriesendorp en Omar Salah (De Brauw) over omvangrijke herstructurering Oi

Omar Salah (L) en Reinout Vriesendorp (R)

Dealmakers van de week zijn Reinout Vriesendorp en Omar Salah (De Brauw Blackstone Westbroek), adviseurs van Portugal Telecom International Finance, het financieringsvehikel van Oi. Dat Braziliaanse telecombedrijf, één van ’s werelds grootste telecomdienstverleners, heeft een omvangrijke wereldwijde herstructurering afgerond. Het betreft de grootste herstructurering van schuld ooit in Latijns Amerika, waaronder ruim 6 miljard euro aan obligaties in Nederland.

Reinout Vriesendorp, dealmaker voor De Brauw Blackstone Westbroek: “Dit was een van de grotere internationale herstructureringen wereldwijd en de grootste in Zuid-Amerika, waarbij ons land betrokken was via Nederlandse financieringsvehikels met uitstaande obligaties naar buitenlands recht (UK en US). Hierdoor moesten ook die jurisdicties bij de herstructurering betrokken worden; juridisch, tactisch en strategisch zorgde dat voor tal van bijzonderheden. De Oi groep heeft een schuldenlast van 20 miljard dollar geherstructureerd en ruim 6 miljard euro van deze schulden bestond uit obligaties uitgegeven door de twee Nederlandse financieringsvehikels. De afstemming van de verschillende insolventieprocedures in de betrokken jurisdicties was daarnaast een uitdaging op zich. Operationeel speelde zich alles af in Brazilië. Daarom was hier een herstructureringsprocedure – een recuperação judicial – geopend.

Omdat de aandelen van Oi in New York genoteerd zijn en een deel van de obligaties onder dat recht waren uitgegeven, zijn de Verenigde Staten betrokken door een Chapter 15 procedure. Andere obligaties worden door Engels recht beheerst, zodat in het Verenigd Koninkrijk een erkenningsprocedure onder de Cross-Border Insolvency Regulations 2006 nodig was en in Nederland surseance- en later faillissementsprocedures voor de Nederlandse entiteiten. Een complex proces kortom, waarbij veel aandacht uitging naar de coördinatie en afstemming van de verschillende procedures. Die verliep goed, mede dankzij een goede en professionele samenwerking met de andere juridische adviseurs. De Braziliaanse recuperação judicial wordt in Nederland niet erkend, maar dit werd opgelost door te werken met een zogenaamd ‘spiegelakkoord’ in Nederland waarmee het reeds in Brazilië aangenomen herstructureringsplan zoveel mogelijk 1-op-1 werd getransponeerd naar Nederland – en via de Europese Insolventieverordening naar de EU.

Voor de totstandkoming van het Nederlandse akkoord was het nodig ‘noteholders’ votes’ op te halen via een consent solicitation memorandum. De positie van afzonderlijke obligatiehouders en de (soms exclusieve) bevoegdheden van de trustee van de obligatieleningen konden daarbij aanleiding geven tot complicaties, onder andere  in verband met de door de moedermaatschappij gegeven garanties en het Engelsrechtelijke ‘Gibbs-principle’. Tot slot was een juridisch-strategische/tactische bijzonderheid dat deze herstructurering gekenmerkt werd door veel procedures bij tal van instanties in Nederland, maar ook daarbuiten. Litigation maakte dus nadrukkelijk deel uit van het onderhandelingsproces.

Meest in het oog springend was de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 2 februari 2017, waarin zij blijk gaf de internationale context van deze herstructurering en de Nederlandse rol daarbij goed op waarde te schatten. Juist op deze grond wees zij de door de bewindvoerders verzochte intrekking van de surseance van betaling en omzetting in faillissement af. Een ander bijzonder moment waren de mondelinge pleidooien bij de Hoge Raad in de cassatieprocedure die voor onze cliënte werden gevoerd door Ruud Hermans. Daadwerkelijke pleidooien zijn bij de Hoge Raad sowieso schaars en bijzonder, maar de opkomst van een groot aantal insolventierechtspecialisten voor tal van belanghebbenden in een – volgens de bodes van de Hoge Raad – zelden zo goed gevulde Grote zittingszaal van de Hoge Raad gaf deze zaak voor alle betrokkenen nog een extra dimensie.”

Omar Salah, dealmaker voor De Brauw Blackstone Wesbroek: “In de slotfase vormde de verificatievergadering waarin het Nederlandse akkoord werd aangenomen nog een memorabel moment, omdat het tot op het laatst spannend bleef of wettelijk vereiste aantallen gehaald zouden worden, terwijl het onderliggende Braziliaanse herstructureringsplan al enige maanden daarvoor was aangenomen en gedeeltelijk al uitgevoerd. Verder gaf de opstelling van het team insolventies van de Rechtbank Amsterdam geregeld blijk het grote belang van deze herstructurering goed in te schatten: men was op cruciale momenten op korte termijn beschikbaar teneinde het proces te faciliteren en daarvoor de noodzakelijke beslissingen te nemen.

Voor ons als kantoor was dit een uitstekende gelegenheid om diverse expertises in te zetten, waarbij de breedte en de diepte van onze Finance & Restructuring praktijk tot haar recht kwam. De expertises die De Brauw inbracht waren met name op het gebied van restructuring, insolvency, finance, debt capital markets, litigation en cassatie. De opgedane expertise verwachten we ook bij andere herstructureringen in te zetten. De herstructurering van de Oi groep is namelijk een prachtige aanvulling op onze bestaande internationale herstructureringspraktijk, waarin we regelmatig adviseren bij cross-border restructurings waarbij onder meer Nederlandse financieringsvehikels betrokken zijn. Deze deal kwam ook via ons internationale netwerk binnen: onze kantoorgenoot Ruud Hermans is benaderd door de cliënt en door de US Counsel van de cliënt. Dergelijke complexe financiële herstructureringen passen perfect binnen de strategie van onze Finance & Restructuring praktijk, waarin we kennis en ervaring van verschillende expertises bundelen om onze cliënten zo breed mogelijk bij te staan.”

Adviseurs Portugal Telecom International Finance B.V.: De Brauw Blackstone Westbroek (Reinout Vriesendorp, Ruud Hermans, Omar Salah, Charissa Veldman, Rosalie Stoter)

Adviseurs Oi SA: White & Case, BMA, Loyens & Loeff (Vincent Vroom, Loek Kerstens, Hamza Zourakhti)

Adviseurs Oi Brasil Holdings Coöperatief U.A.: RESOR (Lucas Kortmann, Esther Oppedijk van Veen, Sebastiaan van den Berg)

Overige adviseurs: CMS (curator Portugal Telecom International Finance B.V.), Jones Day (curator Oi Brasil Holdings Coöperatief U.A.), Allen & Overy (Citicorp Trustee Company Limited), Hogan Lovells (BNY Mellon), Houthoff (International Bondholder Committee)

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Druk hier – TravelEssence (Rectangle)