Rob Haen (Van Lanschot Kempen): Zorg dat je kunt leren van ervaren collega-juristen

Delen:

Rob Haen is senior legal counsel bij Van Lanschot Kempen. Onze Mr. Studenten-ambassadeur Rez Gaff had een interview met hem. Hij geeft een mooi inkijkje in het leven van een legal counsel en tips voor wie overweegt legal counsel te worden.

Was het bankwezen en Van Lanschot Kempen een specifieke keuze?
Voordat ik aan de rechtenopleiding begon heb ik een half jaar International Business gestudeerd. In dat half jaar heb ik ervaren dat een studie met vier jaar vol statistiek en wiskunde niet bijzonder goed bij mij paste. Ik ben toen halverwege het collegejaar geswitcht naar Nederlands recht, waarin ik op een gegeven moment de cijfertjes toch ook wel weer miste. Dat was voor mij de aanleiding om na het eerste jaar Nederlands recht te combineren met Fiscaal recht, een studie waarbinnen die cijfers een prominentere rol spelen. Na afronding van deze studierichtingen, heb ik beide mooi kunnen combineren in een functie als legal counsel binnen het legal financial markets-team van ING Bank. Na zes jaar heb ik vervolgens de overstap gemaakt naar Van Lanschot Kempen. Dat was een bewuste keuze. Na een aantal jaar actief te zijn geweest in de advisering over transacties op de internationale-financiëlemarkten, wilde ik mijn aandachtsgebied verleggen naar een financiële instelling met (destijds) een heel andere focus: private banking.

Wat zijn je tips voor een beginnende (junior) legal counsel?
Zorg dat je een omgeving kiest waarbinnen je kan samenwerken met meer ervaren collega-juristen, zodat je van hen kan leren. Ik zie regelmatig vacatures voorbijkomen voor startende juristen om een rol te vervullen als enige jurist in een organisatie. Ik denk niet dat dat ideaal is. De kans is groot dat je verzuipt in je verantwoordelijkheden. En niet onbelangrijk, probeer van tevoren ook een goed beeld te krijgen van de cultuur en de sfeer binnen een organisatie. Naast de inhoud van je toekomstige baan is de sfeer en de cultuur ook erg belangrijk. Je moet daar blij van worden en energie van krijgen!

Raad je nog een specifieke studierichting met een specialisatie/vakkenpakket aan voor mensen die legal counsel willen worden?
Als legal counsel kan je aan de slag binnen een breed spectrum aan organisaties. Je specialisatie zal uiteraard in belangrijke mate bepalen welk deel van dat spectrum dat is. Een veilige keuze is uiteraard een privaatrechtelijke/ondernemingsrechtelijke focus, maar aangevuld met elementen zoals financieel recht, intellectueel eigendomsrecht of bouwrecht kan je zelf al flink voorsorteren op een functie die bij jou past.

Hoe heeft de kennis die je op de universiteit hebt opgedaan tijdens je studie Nederlands en Fiscaal recht een rol gespeeld tijdens je werkzaamheden? Wijkt de praktijk heel veel af van de theorie?
Mijn eerste functie sloot behoorlijk goed aan bij mijn opleiding en voorkeuren. Zo had ik destijds al effectenrecht, corporate governance en insolventierecht als specialisatievakken gevolgd. Bovendien hielp de affiniteit en ervaring met een cijfermatige aanpak bij mijn baan in financial markets. Ik heb wel gemerkt dat de praktijk een stuk weerbarstiger kan zijn vergeleken met wat je in de collegebanken leert. Niet elke casus past precies binnen een specifiek wetsartikel of recente jurisprudentie. Daar zal je een mouw aan moeten passen. Daarnaast heb ik gemerkt dat naast een juridische werkelijkheid er ook andere dimensies (zoals de commerciële belangen van je werkgever of de publieke beeldvorming) moeten worden meegewogen in de oplossing van een vraagstuk. Uiteindelijk maakt het op elkaar aansluiten van al die verschillende puzzelstukjes het werk alleen maar leuker!

Welk rechtsgebied(en) vind je zelf het leukst/meest interessant en waarom?
Uiteindelijk toch het verbintenissen/contractenrecht. Contracteren is bouwen aan een bouwwerk, waaraan geschaafd moet worden en waarover onderhandeld moet worden met een wederpartij totdat het is wat je wil dat het is. Daarbij komt dat, zeker in een B2B-verhouding, er behoorlijk wat ruimte voor partijen is om hun eigen afspraken te maken, zonder daarin beperkt te worden door bepalingen van dwingend recht. Nu ben ik zelf niet bijzonder kunstzinnig aangelegd, maar het opleveren van een goede heldere overeenkomst voelt toch wel als een kunstwerkje!

Veel mensen kiezen ervoor om na hun master rechtstreeks de advocatuur in te gaan. Wat was voor jou de reden om dat toch niet te doen?
Ik heb zelf twee stages gelopen in de advocatuur maar ik miste daar toch een bepaalde dynamiek die ontstaat als mensen met verschillende disciplines en achtergronden samenwerken. Hoewel ik zelf jurist ben, is het heel nuttig om met anderen samen te werken die vanuit een heel ander kader naar een probleem/uitdaging kijken. Samenwerken levert dan een mooiere oplossing op dan wat een jurist alleen zou kunnen bedenken. Die samenwerking zie je naar mijn idee sneller en intensiever buiten de advocatuur. Bovendien heb ik gemerkt dat je als inhouse legal counsel eerder wordt betrokken door je collega’s uit de business. Die ervaring hoor ik ook nog wel eens van advocaten uit mijn omgeving. Dit neemt overigens niet weg dat ik ook heb gezien dat je met een start in de advocatuur een prima fundament kunt leggen voor een vervolg daarbuiten.

Een keuze voor het bedrijfsleven betekent ook dat een (vervolg van je) carrière buiten het juridische pad een optie is. Zo weet ik dat er bijvoorbeeld binnen Van Lanschot Kempen voor veel functies ook verder wordt gekeken dan voor de hand liggende opleidingen zoals Finance of Economie. Studenten met een juridische achtergrond, maar met een interesse in financiële markten, kunnen bij ons ook heel goed terecht (bijvoorbeeld binnen Corporate Finance, Treasury, Asset Management, HR, etc.).

Hoe ziet een gemiddelde dag van een legal counsel eruit?
Binnen Van Lanschot Kempen maak ik deel uit van een relatief klein team juristen dat verantwoordelijk is voor een grote verscheidenheid aan juridische werkzaamheden. Binnen het team richt ik mij met name op de ondersteuning van de afdelingen Treasury, Securities, Procurement en IT. Hoe mijn dag er uit ziet kan van dag tot dag erg verschillen. Gelukkig maar! Zo kijk ik met mijn interne klanten regelmatig naar nieuwe wet- en regelgeving en wat dat voor hen betekent (moeten zij bepaalde activiteiten anders doen, moeten we onze overeenkomsten aanpassen of moeten zij onze klanten bepaalde informatie verstrekken). Als financiële instelling verandert er veel en vaak en het is een uitdaging om daar steeds goed op voorbereid te zijn. Daarnaast werk ik met Treasury en Securities aan de uitgiftedocumentatie voor allerlei (gestructureerde) financiële instrumenten die door Van Lanschot Kempen worden uitgegeven. Dat kunnen obligaties zijn waarmee Van Lanschot Kempen zichzelf financiert op de internationale kapitaalmarkten, maar ook maatwerkbeleggingsoplossingen voor individuele klanten. Op andere momenten zit ik met een interne klant en/of een wederpartij aan tafel om te onderhandelen over een overeenkomst voor de inkoop van een product of dienst of bijvoorbeeld de huur van een nieuwe kantoorlocatie. Tussendoor adviseer ik mijn collega’s binnen Van Lanschot Kempen over allerhande juridische onderwerpen.

Hoe combineer je familieleven met je baan?
In mijn huidige functie ben ik niet direct gebonden aan één kantoorlocatie. Van Lanschot Kempen heeft, naast kleinere locaties in het land, twee grote hoofdkantoorlocaties (in Amsterdam en Den Bosch). Mijn interne klanten zijn op beide locaties werkzaam, dus er is voor mij geen directe noodzaak om enkel in Amsterdam of in Den Bosch te zijn. Ik woon zelf in het zuiden van het land, dus Den Bosch is qua woon-werkverkeer het meest ideaal. In de praktijk ben ik twee dagen in de week in Den Bosch aan het werk. De overige drie dagen werk ik in Amsterdam. Daarnaast beschikt Van Lanschot Kempen over goede faciliteiten om flexibel te werken. Met mijn laptop, toegang tot het bedrijfsnetwerk en mobiele telefoon heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen.

Mijn vriendin en ik hebben samen twee kleine kinderen, die ik twee dagen per week naar school breng. De overige dagen ben ik al weg voordat zij wakker worden. ’s Avonds probeer ik er wel te zijn zodat we als gezin samen kunnen eten of zodat ik mijn kinderen nog een verhaaltje kan voorlezen als ze in bed liggen. Dat is af en toe wel eens puzzelen, maar over het algemeen gaat dat goed. Wat ik nog aan werk heb liggen, kan ik mooi daarna doen als ze slapen. Ik probeer mijn werkzaamheden daar ook op te sturen. Voor sommige onderwerpen heb ik echt mijn collega’s nodig en die doe ik overdag op kantoor, andere vragen kunnen prima ’s avonds aan de keukentafel en die laat ik tot dan liggen.

Wat is je grootste trots en wat is de grootste uitdaging geweest in al die jaren?
Dat is een lastige vraag! Bij de start van mijn carrière had ik mijzelf als doel gesteld om voor een bepaald moment senior legal counsel te zijn. Dat heb ik bereikt in een vrij korte periode en daar ben ik zeker trots op. De grootste uitdaging blijft voor mij om, met alle mooie (en soms helaas ook minder mooie!) werkzaamheden die er voorbijkomen, steeds alle ballen in de lucht te houden. Als dat lukt, en ik in de tussentijd ook dat ene mooie project kan afronden waar ik al even veel tijd aan kwijt ben geweest, dan geeft dat wel heel veel voldoening!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven