Robotrechtvereniging wil er ook zijn voor studenten

Delen:

beeld: Depositphotos

‘AI, Robots en ethiek’ is het thema van de eerste ledenbijeenkomst van de Nederlandse vereniging voor artificiële intelligentie- en robotrecht (NVAIR). Voorzitter Rob van den Hoven van Genderen roept in het bijzonder studenten op zich bij de vereniging aan te melden. “We vinden het belangrijk dat ook juist zij zich bij de ontwikkelingen rond AI en robotisering betrokken voelen.”

Donderdag 16 mei houdt de NVAIR haar eerste ledenvergadering. Aansluitend is er voor leden en niet-leden een bijeenkomst met het thema ‘AI, robots en ethiek’.

De NVAIR, die sinds januari officieel actief is, heeft inmiddels ongeveer veertig leden. Dit zijn vooral juristen, maar ook niet-juristen, onder wie filosofen, sociaal wetenschappers en informatici. Dat is ook belangrijk, vindt voorzitter Van den Hoven van Genderen, omdat het gaat om een breed maatschappelijk onderwerp. De vereniging benadert het AI- en robotrecht dan ook multidisciplinair, met aandacht voor zowel juridische als maatschappelijke en ethische aspecten. Daarmee is zij volgens Van den Hoven van Genderen in Europa de eerste vereniging op dit terrein.

Rechtspraak onvoldoende voorbereid

Foto: Rob van den Hoven van Genderen

Van den Hoven van Genderen is advocaat bij Switch Legal en universitair docent en directeur van het Center voor Internet & Law (Vrije Universiteit in Amsterdam). Ook heeft hij diverse nevenfuncties op dit gebied. Per september gaat hij ook aan de slag als hoogleraar Robot Law aan de universiteit van Lapland. Op 16 mei verzorgt hij de inleiding. Die plaatst hij in het perspectief van een eigen rechtssubjectiviteit voor zelflerende machines, een onderwerp waarop de NVAIR zich bij uitstek richt. Over de positie van bijvoorbeeld slimme robots zijn de meningen van deskundigen volgens hem erg verdeeld. NVAIR-bestuurslid en advocaat/partner Hub Dohmen (Dohmen Advocaten) zal toelichten waarom de rechtspraak volgens hem onvoldoende is voorbereid op de snelle ontwikkelingen in het AI- en robotrecht.

Lichtvoetig

De NVAIR kenmerkt zich door een lichtvoetige wetenschappelijke benadering, aldus haar website. Zo vierde de vereniging haar oprichting met een fictief kort geding over een seksrobot die in conflict raakte met haar werkgever, nadat ze viral ging met een online klacht over een mishandelende klant. Een ludiek evenement, maar met een serieus doel: een juridisch kader creëren voor kwesties over de rechtsbevoegdheden en rechtssubjectiviteit van autonome artificiële entiteiten die in de toekomst aan de orde kunnen zijn, zoals de aansprakelijkheidsvraag wanneer een zelfrijdende auto bij een ongeval betrokken raakt.

Van den Hoven van Genderen verwacht dat de NVAIR vaker ludieke acties zal initiëren. “Denk bijvoorbeeld aan robot Sophia die in Saudi-Arabië het staatsburgerschap toegekend heeft gekregen, wat nog geen enkel land ooit eerder deed. We zouden haar in het kader van intellectuele eigendomsrechten vragen kunnen voorleggen, nu er wereldwijd tal van filmpjes en foto’s van haar zijn verspreid. Geeft ze er geen antwoord op, dan zouden we zo’n kwestie in een fictieve procedure aan de orde kunnen stellen.”

Bijeenkomst ‘AI, Robots en ethiek’, 16 mei 2019, 13.30 – 17.30uur, Ondernemershuis Amsterdam, aanmelding verplicht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven