‘Run, Hide or Fight’, Amerikaanse visie op de Gun Laws

Delen:

Las Vegas, El Paso, Parkland, Orlando en ga zo maar door. Allemaal Amerikaanse plaatsen waar in de afgelopen tijd tientallen doden zijn gevallen als gevolg van een mass shooting. Hoe kan het dat daar in de Verenigde Staten nog steeds weinig tot niets aan wordt gedaan?

Dat zit zo: de schatrijke, conservatieve organisatie NRA (‘National Riffle Association’) komt op voor haar wapenrecht. Het is een grote en belangrijke lobbygroep in de Verenigde Staten die veel invloed weet uit te oefenen op het wapenverbod. Hun belangrijkste punt is dat je je als burger moet kunnen beschermen tegen gevaar. Alles om de inperking van het second amendment tegen te gaan; het recht van elke Amerikaan om wapens te bezitten en te dragen. Om deze right to bear arms te behouden, worden kosten nog moeite bespaard. Er worden miljoenen geïnvesteerd in de Pro-Gun campagnes van verschillende politieke voorstanders en er zijn zelfs reclames over te zien op de tv. De leden van de NRA gaan zelfs zo ver dat ze bij vrijwel alle meetings omtrent mogelijke inperking van de wapenwet zijn. Op hun website staat zelfs een agenda per staat van waar en wanneer dergelijke meetings plaatsvinden. Op die manier weten zij een hard tegengeluid te creëren bij het versoepelen van de wapenwet.

Voor ons Nederlanders is het eigenlijk niet meer voor te stellen dat het de normaalste zaak van de wereld is om een geweer thuis te hebben liggen. Ik zit momenteel in New York voor mijn uitwisseling Brooklyn Law School. Geen betere plek om erachter te komen hoe de gemiddelde law student uit New York nu denkt over de beruchte wapenwetten. Na al die vreselijke mass shootings kun je niet anders dan een tegenstander zijn, toch?

Wat ik vooral bizar vind, is dat er in de winkels bijvoorbeeld wordt geadverteerd voor bulletproof schooltassen voor kinderen van nog geen twaalf jaar oud. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Tijdens mijn introductieweek kregen we een instructiefilmpje te zien wat we zouden moeten doen in geval van zo’n mass shooting: “RUN, HIDE OR FIGHT”, was de duidelijke boodschap in dit filmpje. Na wat Amerikaanse medestudenten hier in New York te hebben gesproken, schrok ik eerlijk gezegd wel van hun visie hierop. Ik denk dat het vooral gewenning is geworden. Een gewenning met het idee dat het mogelijk is om een wapen in je bezit te hebben. Ze zijn niet per se voorstanders, maar ook zeker geen tegenstanders van de wapenwet. Het recht om jezelf te kunnen beschermen staat bij hen hoog in het vaandel en het bezitten van een geweer vinden zij daarvoor gewenst. Ze vinden het ergens toch wel een beetje vreemd dat ik daar geen begrip voor kan hebben. De guns zijn gewoon een onderdeel geworden van de Amerikaanse cultuur en het wordt denk ik nog knap lastig om die op korte termijn rigoureus te veranderen…

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven