Rutger Sark over fietsen voor het goede doel

Delen:

Rutger Sark (links) en zijn fietsmaat Jan de Klerk

Mr. van de week is Rutger Sark. Hij is advocaat bij DAAN Advocatuur & Notariaat (Arnhem). Zondag 19 augustus fietste hij de IJsselmeer Challenge: 300 kilometer op een racefietstandem, met achterop de blinde Jan de Klerk. Doel: geld inzamelen voor Fonds Gehandicaptensport.

En, hebben jullie de meet gehaald? Ook voldoende geld opgehaald?
Yes! Bijna 300 km waarvan ruim 120 km windkracht 5 tegen, maar we hebben het gered (in tien uur). Sinds ik met enige regelmaat met Jan over de Gelderse dijken fiets, realiseer ik mij pas goed hoe belangrijk sporten is voor mensen met een handicap. Het is voor hen wel kostbaar, vanwege de speciale uitrusting. Dus voldoende geld: neen, daar is niet snel sprake van, maar wij zijn tevreden met de behaalde doelen. Wij hebben bijna het drievoudige opgehaald, wat ook betekent dat ik onze verwachting vooraf ietwat – jurist die ik ben – voorzichtig heb ingeschat.

Was u niet liever wielrenner geworden?
Haha. Nee, beslist niet. Ik was als nieuweling bij ASC Olympia al geen wielerheld. Bovendien had, en volgens mijn echtgenote heb ik nog steeds meer iets met het zelfstandig naamwoord dan met het werkwoord ‘fietsen’, hoewel ik mijn best doe van dat imago af te komen: volgens Strava heb ik dit jaar ruim 130 fietsuren gemaakt. En overigens heb ik maar negen fietsen, wat vooral komt doordat ik zuinig ben; ik heb nog altijd mijn eerste handgemaakte koersfiets, een Zieleman.

Sportief kantoor waar u werkt. Kandidaat-notaris Maud van Weersch (40 km) en advocaat Timo Arts (50 km) liepen al mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Zijn dergelijke duursporten wel goed voor de juridische geest?
Hoezo zou dat niet goed zijn? Afwisseling tussen geestelijke en lichamelijke arbeid lijkt mij juist gezond. Als u doelt op het klassieke dualisme tussen lichaam en geest – zo van: sporters zijn dom en journalisten zijn ongezond – moet ik direct denken aan de Rotterdamse hoogleraar Jack ter Heide die zijn studenten leerde om niet platoons maar hegeliaans te denken, en daarmee doel ik in dit verband uiteraard niet op de synthese: dom en ongezond.

Het valt ons op dat advocatenkantoren steeds vaker goede doelen sponsoren. Wat zou daarvoor de verklaring zijn?
Ongetwijfeld heeft dat te maken met het groeiend maatschappelijk besef dat de minder fortuinlijken steeds minder in aanmerking komen voor hulp vanwege de overheid maar meer zijn aangewezen op hulp uit private hoek. Gelukkig zijn wij in Nederland, in tegenstelling tot dat wat vaak wordt gedacht, uiterst gul. Het is ook pretty uncool, om niet te zeggen redelijk asociaal, de ogen te sluiten voor de wereld om ons heen en enkel maar financieel gewin na te jagen. Allicht is het van de kantoren wat opportunistisch, maar ik juich toe dat zij daarin meegaan.

Als u het voor het zeggen had, dan…?
…zou ik werk maken van de hyperloop, een geniale vinding om via vacuümbuistechniek (vgl. de klassieke buizenpost) reizigers met bijna de snelheid van het geluid te verplaatsen. De gedachte dat ik in zes minuten, minder dan mijn huidige woonwerkafstand, in Amsterdam of Rotterdam kan zijn, spreekt mij erg aan!

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Een paar momenten schieten voorbij. Zoals het ontstaan van DAAN, ofschoon ik toen nog aan de zijlijn stond. Of het optreden voor Microsoft Inc., hoewel aanvankelijk de verwachtingen wel moest worden getemperd: “A lawyer called “Shark”, you must be someone! Maar de zwaarbevochten redding van een familiebedrijf via uiteindelijk de OK, gaf mij wel erg veel bevrediging, vooral toen de dga in zijn toespraak vanwege het 75-jarig bestaan van het bedrijf liet weten dat zonder de inspanningen van team DAAN ‘niemand hier had gestaan’.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Dat ik als geboren en getogen Amsterdammer (na een omweg via Delft) in Rotterdam heb gestudeerd. Sommigen kunnen dat moeilijk begrijpen, maar ik ben, als gezegd, minder dualistisch.

Welk wetsartikel vindt u bijzonder fraai?
Artikel 2:345 BW (enquêterecht). Niet zozeer vanwege de tekst maar de invloed die het heeft op zowel het ondernemingsrecht als het ondernemingsbestuur, van groot tot klein.

Welk boek las u het laatst?
Een niet erg hoogdravend, wel grappig, leerzaam boekje: De taal van de fiets, van Wim Daniels.

Wat vindt u de beste ‘juridische’ film?
Mij sprak de film The Insider erg aan. Het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal draait om de macht van de tabaksindustrie tegenover een ex-werknemer die als insider, met hulp van een tv-journalist, wil getuigen.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik zou kiezen voor komiek Rowan Atkinson. Dan heb ik tenminste lol gedurende deze belachelijke gevangenneming. Bovendien, met zijn humor weet hij zich uit de meest onmogelijke situaties te redden, dus ik ga ervan uit dat ik (zonder nodeloze advocaatkosten) binnen de kortste keren ook weer buiten sta. Ik ben toch meer gesteld op mijn vrijheid!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven