Slechtste herinnering Marije Louisse (DNB): werkgroepen om 9.00 uur ’s ochtends

Marije Louisse promoveerde onlangs op haar proefschrift over publieke financiering van falende banken in de EU. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze terug op haar studententijd.

Delen:

Marije Louisse 'toen'

Marije Louisse (33) studeerde van 2005 tot en met 2010 aan de Universiteit Utrecht en studeerde cum laude af op ondernemingsrecht, mededingingsrecht en arbeidsrecht. Nu, vele jaren later, werkt zij als senior jurist bij De Nederlandsche Bank N.V. in Amsterdam.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering aan mijn rechtenstudie is aan het Utrecht Law College. Ik zat in de eerste lichting van het Utrecht Law College en wij kregen veel vrijheid om vorm en inhoud te geven aan de studievereniging en activiteiten om de rechtspraktijk beter te leren kennen, zoals het bezoeken van een gevangenis, de rechtbank en advocatenkantoren. Ook zijn we op studiereis naar Londen geweest, waarbij we onder meer de Old Bailey hebben bezocht, maar ook met z’n allen in de kroeg stonden om een voetbalwedstrijd te kijken. Mijn slechtste herinnering is aan de werkgroepen om 9.00 uur ’s ochtends op woensdag, omdat ik op dinsdagavond vaak bij mijn studentenvereniging te vinden was.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Ik vond Europees mededigingsrecht een leuk vak. Ik denk door de combinatie van economie en recht. Mijn minst favoriete vak was strafrecht. Ik vond dat altijd erg ingewikkeld. Ik bedenk me nu wel dat ik mijn bachelorscriptie heb geschreven over wie schuld had aan het overlijden van Sylvia Millecam. Waarschijnlijk omdat ik het ingewikkeld vond, vond ik het dan wel weer een uitdaging om mijn scriptie daarover te schrijven.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Dit waren met name Peter Rijpkema, Marian van Gestel en Adriaan Dorresteijn. Hun enthousiasme en oprechte interesse hebben mij destijds geïnspireerd om alles uit mijn studie te halen. En nog steeds denk ik met goede herinneringen aan hen terug. Maar er waren nog veel meer docenten die mij hebben geïnspireerd, bijvoorbeeld door hoorcolleges zo te geven dat je geboeid was van begin tot einde of de link te leggen met de praktijk.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik had nog wel een jaar in het buitenland willen studeren, bijvoorbeeld aan de European University Institute in Florence.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Geniet van je studietijd. Het gaat niet alleen om het studeren, maar ook om alles eromheen. En maak gebruik van de vele mogelijkheden om je te oriënteren op je loopbaan daarna. Door veel met mensen te praten en veel verschillende organisaties te zien, krijg je alvast een goed gevoel wat bij je past.

Marije Louisse is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven