Staatswiet of niet?

Delen:

beeld: Depositphotos

Onder toezicht van de overheid wiet telen; dat is kort gezegd de wietproef. Het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’ heeft als doel om duidelijk te maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Daarnaast wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd.

Het kabinet heeft onlangs in het regeerakkoord afgesproken dat de proef gedurende vier jaar wordt uitgevoerd in tien gemeenten. Geïnteresseerde gemeenten konden zich hiervoor aanmelden, maar de animo leek tegen te vallen. In eerste instantie was het de bedoeling dat de huidige voorraad gelijk vervangen zou worden door de ‘staatswiet’, maar nu heeft de regering besloten om een overgangsperiode te hanteren. De huidige voorraad en de staatswiet mogen voorlopig nog naast elkaar worden verkocht.

Enkele grote Nederlandse gemeenten zijn tegen de proef in zijn huidige vorm, waaronder Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook de burgemeester van Tilburg gaf eerder aan dat er weinig gemeenten zullen deelnemen. Dit alles komt voornamelijk door de voorwaarden, zoals onder andere de ‘ingezetenenregel’: een deelnemende gemeente mag de wiet niet verkopen aan personen die buiten Nederland wonen. De regels van het experiment sluiten zo veel mogelijk aan bij de regels van het huidige gedoogbeleid. De overige spelregels voor het experiment zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Opmerkelijk is wel dat er vanuit de Tweede Kamer sceptische meningen te horen zijn. Toch is afgesproken dat de proef wordt gestart om te kunnen vaststellen of dit ook daadwerkelijk effect heeft op de veiligheid en volksgezondheid. Op dit moment zullen we dus nog moeten afwachten hoe de proef zal verlopen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven