Stagetips: 4 vragen die je zeker moet stellen bij elke opdracht

Een studentstage in (bijvoorbeeld) de advocatuur is voor veel rechtenstudenten een mooi onderdeel van hun studie. Eerder gaf ik je al tips voor het vinden van de perfecte stage. Dit blog gaat over de stage zelf: welke vragen moet je zéker stellen als je een nieuwe opdracht krijgt?

Delen:

Tijdens je stage zul je (waarschijnlijk) van de medewerkers van de organisatie waar je stage loopt allerlei opdrachten krijgen. Voor een goede stagebeoordeling is het belangrijk dat je die opdrachten zo goed mogelijk uitvoert. Daarbij kan dit artikel helpen. Er zijn namelijk vier vragen die je zéker moet stellen!

Vraag 1. Wanneer moet de opdracht af?

Wellicht vergeet de persoon die je de opdracht geeft te zeggen wanneer hij of zij graag wil dat je de opdracht af hebt. Het is belangrijk dat je er in dat geval naar vraagt, want het is erg vervelend als je een opdracht niet af hebt op het moment dat de opdrachtgever dat van je verwacht.

Vraag 2. In welke vorm moet ik de opdracht aanleveren?

Soms wil de opdrachtgever het antwoord op zijn of haar vraag graag ontvangen in een (langer) ‘officieel’ memo, maar mijn ervaring is dat dit meestal helemaal niet nodig is. Het is in sommige gevallen veel praktischer om het antwoord mondeling te ontvangen, of in een kort mailtje.

Vraag 3. Heeft de opdracht prioriteit?

Deze vraag is vooral nuttig als je op het moment dat je de opdracht krijgt nog met iets anders bezig bent. Mijn eigen ervaring is dat opdrachtgevers goed begrijpen dat je ook opdrachten voor andere medewerkers moet doen. Ik heb ook gemerkt dat opdrachtgevers vaak even onderling overleggen over welke opdracht je eerst moet doen. Anders kan je er in ieder geval zelf altijd naar vragen.

Vraag 4. Waar wil de opdrachtgever mijn werk voor gebruiken?

Deze vraag is erg handig om erachter te komen op welke manier en hoe diep je op bepaalde materie in moet gaan. Stel, de opdrachtgever weet nog niet zo veel van het onderwerp af, dan kan het zijn dat je kan volstaan met een algemeen overzicht van het betreffende leerstuk en de belangrijkste jurisprudentie. Het kan ook zijn dat de opdrachtgever enkel informatie wil over een klein onderdeel van het leerstuk (zoals de invulling van een bepaald vereiste), of vooral op zoek is naar praktijktoepassingen of -voorbeelden. Het is in ieder geval altijd nuttig om voor jezelf te bedenken: als ik de baan had van de opdrachtgever, welke informatie is dan bruikbaar?

Verder is het altijd handig om alle vragen te stellen die je je nog kunt bedenken als er onduidelijkheden zijn. Je kunt veel beter een vraag te veel stellen, dan eentje te weinig! Op die manier kun je hopelijk voorkomen dat je iets inlevert bij de opdrachtgever waar hij of zij vervolgens niet zo veel aan heeft.

Lees hier de tips dat Bettine eerder gaf voor het vinden van de perfecte stage

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven