Strafpleiters kondigen staking aan voor de eerste weken van 2020

Delen:

Op initiatief van Robert Malewicz zullen strafrechtadvocaten door het hele land in de eerste twee weken van januari 2020 hun piketdiensten neerleggen. Dit doen zij als protest tegen de lage vergoedingen in piketzaken, waar de laatste jaren door de overheid sterk op bezuinigd is.

In zaken waar verdachten zelf geen advocaat kunnen betalen, wordt een advocaat toegewezen. Deze piketadvocaten behandelen vervolgens de zaken die niet zelden complex en tijdrovend zijn. De vergoeding die de advocaten hiervoor krijgen is door de overheid bepaald, maar staat weinig in proportie tot het werk dat de advocaten daadwerkelijk aan de zaak spenderen. Ook dit jaar is door minister Dekker aangekondigd dat er geen extra geld uitgetrokken zal worden voor de rechtsbijstand.

“We hoeven er echt niet rijk van te worden, maar sommige kantoren kunnen het nu gewoon niet meer opbrengen”, zegt initiatiefnemer en strafpleiter Malewicz tegen de NOS. “Ons stelsel voor sociaal gefinancierde rechtshulp wordt naar de knoppen geholpen.”

De actie wordt gesteund door De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten. Vele strafpleiters hebben via Twitter al hun deelname aan de staking aangekondigd. Zo meldt bekend advocaat Jan-Heijn Kuipers dat niemand van zijn kantoor in de eerste twee weken van het nieuwe jaar rechtsbijstand in de piketdienst zal verlenen. Hij stelt daarbij: “Sander Dekker maakt een bende van onze rechtsstaat (…).”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven